Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kakva privilegija: Jedini voz u Japanu koji smije malo zakasniti

Tematski vozovi sve su češći u Japanu, veliku važnost pridaju regionalnoj revitalizaciji i sporo vas voze kroz Japan koji pomalo nestaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski vozovi Shinkansen, supermoderni, superbrzi i supertačni, najčešće su prijevozno sredstvo u toj dalekoistočnoj zemlji, dok ostatku svijeta izgledaju kao da su stigli iz daleke budućnosti i hitaju u još dalju budućnost svojom maksimalnom brzinom od 320 km/h.

I dok mi iz zemalja nonšalantnih željezničkih prijevoznika u nevjerici tu i tamo pročitamo kako se vozovođe (samo)kažnjavaju i kondukteri kleče pred putnicima u znak isprike zbog kašnjenja od jedva jedne minute, Japanci, koji to od njih i očekuju, ipak će jednom vozu oprostiti i kašnjenje od ponekad čak i tri ili četiri minute.

Vožnja kao odredište

Da, Japanci vole superbrze vozove, ali sve su popularniji i oni – i za naše pojmove – spori. Stvarno spori, s prosječnom brzinom od oko 10 km/h. Japanci su iz svoje budućnosti shvatili da im život prolazi brzo poput Shinkansena i da ne stignu uživati u životu, u trenutku, u panoramama koje se mijenjaju dok putuju vozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voz Resort Shirakami, koji prati slikovitu obalu sjevernog Tohokua, naziva se Veselim vozom i više je odredište nego prijevozno sredstvo. Njime se vozite isključivo radi doživljaja, uživanja u krajoliku koje je pojačano brojnim sadržajima koja ovaj voz nudi.

Sva vaša osjetila zaokupit će lokalnom muzikom i delicijama poput sakea, lokalnog soka od jabuke Hirosaki i čipsa od batata, umjetninama i tradicionalnim rukotvorinama…

Čak su i sjedala podesiva kako bi vam bilo udobno i kako vam baš ništa ne bi pokvarilo veličanstveni pogled na obale Tohokua i planinski lanac Shirakami Sanchi.

Voz ima i naratora koji vas vodi kroz vožnju i zaustavlja se na 15 minuta kako bi se putnici mogli prošetati, udahnuti morski zrak i dati ljepotama prirode vrijeme koje zaslužuju.

Hrana, tradicija i sake

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tematski vozovi sve su češći u Japanu i svima im je zajedničko da veliku važnost pridaju regionalnoj revitalizaciji.

Tsugaru Tetsudo sezonski je zimski voz koji tokom vožnje kuha i prodaje tradicionalne sušene lignje, Japan Rail Kyushu's Aru Ressha, desertni voz, vozi od Hakate do Yufuina, Koshino Shu Kura toči sake za vožnje prefekturom Niigata, a Tohoku Emotion, koji vozi uz obalu Sanriku svojevrsna je pokretna galerija zanatske tradicije regija kojim prolazi, piše Punkufer.hr.

Japanski vozovi za razgledavanje voze vas kroz Japan koji pomalo nestaje: Japan bez ludnice i gužve, bez turista i high-tech uređaja, bez nebodera i neonskih reklama koje zaklanjaju nebo.

Stari, jednostavni Japan u kojem je dopušteno (malo) zakasniti i kojim se morate kretati polako da biste ga živjeli i doživjeli.