Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kako žive mještani u selu na tromeđi Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore

Ni na nebu, ni na zemlji. Tako bi se možda i najbolje mogla opisati situacija stanovnika koji žive u pograničnim selima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastavci na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine jedno je od takvih.

Ne zna se ko je crtao međudržavne granice, ali činjenica je da one prolaze kroz spavaće i dnevne sobe, ali i kroz groblja.

Mještani često kroz šalu kažu da tamošnji domaćini kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

Kod nas kada pjevac zapjeva čuje se u tri države, u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teritorijalno pripadamo Priboju, ali smo poprilično vezani i za Rudo.  Njihove komunalne ekipe na primjer iznose smeće iz našeg sela, a račune plaćamo u opštini Priboj u Srbiji. Mnoge komšije ovdje kod nas nisu sigurne ni kome pripadaju. Teška situacija je i kad je u pitanju odlazak kod doktora, ili djeca kad idu u školu – kažu mještani Sastavaka za agenciju RINA.

Velike muke Pribojaca počele su onog dana kada se raspala bivša Jugoslavija i ucrtala se do tada nepostojeća granica. Iako su čitavog života živjeli kao državljani jedne zemlje, nakon raspada jedan brat se probudio u BiH, a drugi u Srbiji. Nevidljiva granica nije podijelila samo kuće, već i štale, pomoćne objekte i grobna mjesta.

Na grobnom mestu Markovića, granica prelazi tačno preko njih, kači noge i one pripadaju Srbiji, a glava im je u Bosni. Takođe, granica je podijelila i kapelu koja se ne nalazi u našoj zemlji. Takođe, naš poštar radi u dvije države i svakodnevno prolazi četiri punkta kako bi račune razdijelio po selu, dodaju mještani.

Međutim, u svemu tome ima jedna dobra stvar. Ova granična zavrzlama nikada nije spriječavala mještane sela sa tromeđe da žive složno i međusobno pomažu. Već pola vijeka svake godine imaju i organizovao okupljanje gdje se druže i takmiče u rojnim disciplinama.

Da je ovo mejsto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mjestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u BiH. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živjelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i istoriju – zaključio je Lazar Rvović, predsjednik opštine Priboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara, piše Rina.