― Marketing ―

Kako nam sve više proizvođača podlo podmeće: Cijena je samo naizgled ista, ali kada bolje pogledate, riječ je o prevari

- Marketing -

Njemački kupci postaju sve bjesniji zbog tzv. shrinkflacije.

Naime, cijene namirinica tajno se povećavaju i to na način da se pakovanje određenog proizvoda smanjuje, a cijena mu je – ista. Otuda i kovanica shrinkflacija (engl. shrink – smanjiti; inflation – inflacija), piše Jutarnji list.

Bloomberg piše kako ovo nije nova pojava, ali nadležna tijela za zaštitu potrošača u najvećoj evropskoj privredi preplavljena su pritužbama ogorčenih Nijemaca.

- Marketing -

Tako je samo njihov ogranak u Hamburgu u posljednja dva tjedna zaprimio stotinjak pritužbi, što predstavlja rekord jer je tri do pet puta veći od uobičajenog.

Potrošači se, primjerice, žale na skok cijena od 14 posto za gumene bombone i 20 posto za čips. Pritom je riječ o realnom poskupljenju iako je ono izvedeno prikrivenom metodom – pakiranja su smanjena i zadržala cijene onih većih kojih na policama trgovina više nema.

Mnoge su šokirale i cijene margarina, koje su skočile i za 25 posto. Proizvođači su to opisali kao “izniman korak u teškim vremenima uzrokovanima dramatičnim povećanjem troškova u cijelom opskrbnom lancu, uključujući i sirovine”.

Inače, cijene hrane najveći su pokretač njemačke inflacije nakon energije. To opterećuje proračune domaćinstava s niskim primanjima, koja nakon dvije iznimno teške pandemijske godine sad imaju sve manje rezerve novca.

– Ovo što sad vidimo zapravo je samo početak. Pripreme za prikrivena poskupljenja, između prodaje robe u staroj ambalaži i planiranja, proizvodnje i isporuke nove, traju oko pola godine. Iskustvo nam govori kako će se ovakve prevare intenzivno koristiti na jesen, zimu i početkom sljedeće godine – rekao je Armin Valet, stručnjak za prehranu pri tijelu za zaštitu potrošača u Hamburgu.

Njemački ured za statistiku svjestan je problema.

– Ovakve taktike neće nas zavarati. Ljudi koji prate cijene i troškove više od 300.000 proizvoda i usluga svaki mjesec bilježe i količine robe, tj. volumen pakiranja. Cijene se zatim korigiraju i novi podaci zbilja odražavaju svu bol potrošača – izvijestili su.

Bloomberg Economics predviđa kako će njemačka inflacija dosegnuti svoj vrhunac od 9,1 posto u ovom kvartalu, prije nego što počne postupno padati prema 2 posto.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...