Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kako je ovo moguće: Dobit BH Telecoma u prošloj godini 50 miliona KM, a HT Mostar tek 758 hiljada KM!?

Prošle godina bila je veoma upješna za grupaciju Mtel, odnosno Telekom Srpske. Grupacija je ostvarila ukupne prihode od oko 539 miliona maraka, znatno više u odnosu na godinu ranije kada su bili 527 miliona KM, izvjestio je BiznisInfo.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni rashodi su, s druge strane, smanjeni za oko dva miliona KM na oko 443 miliona maraka.

Neto dobit, odnosno čista zarada, narasli su za oko 12 miliona KM, na 85 miliona maraka.

Riječ je o konsolidovanom izvještaju koji, osim Mtela, uključuje i kompanije su akvizirane, a to su Logosoft, Telrad net, Elta Kabel, Blicnet i Financ. Ova grupacija u vlasništvu je Telekoma Srbija, koji je u vlasništvu države Srbije. Proteklih godina agresivno su se širili na tržištu BiH kako organskim rastom, tako i akvizicijama, odnosno preuzimanjem kompanija.

Skroman dobit Eroneta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi najveći bh. telekom operater, kompanija HT Mostar, odnosno Eronet, također povećala je prošle godine ukupne prihode na 202,7 miliona KM, u odnosu na 195,6 miliona godinu ranije, izvjestio je BiznisInfo.ba.

Ukupni rashodi su narasli sa 195,3 na 201,9 miliona maraka.

Kompanija je ostvarila dobit od 759 hiljada KM u odnosu na 213 hiljada iz 2021. godine.

BH Telecom najsupješniji

BH Telecom još nije izašao s finalnim pokazateljima prošlogodišnjeg poslovanja, no od ranije je poznato da je dobit za prvih šest mjeseci protekle godine premašila 25 miliona KM. Ukoliko je isti trend nastavljen i u drugoj polovici godine, dobit BH Telecoma je premašila 50 miliona KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslovni prihodi BH Telecoma na kraju prvog polugodišta iznosili su 232 miliona KM i za 7,4 posto su veći od poslovnih prihoda iz istog perioda prethodne godine.

Slični poslovni pokazateljhi dvije firme ponavljaju se već dvadesetak godina unazad, tokom kojih je BH Telecom u federalni budžet uplatio skoro dvije milijerde KM, a HT Mostar 0 (nula) KM.