Kakanjac osumnjičen za poreznu utaju, istražitelji vršili pretres

U sklopu sveobuhvatnih napora za suzbijanje privrednog kriminala i korupcije, službenici Odsjeka za privredni kriminal i korupciju, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, preduzeli su značajne korake kako bi se uhvatili u koštac sa sumnjivim radnjama koje se odnose na krivično djelo “Porezna utaja”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj čin akcije uslijedio je po nalogu tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te predstavlja još jedan značajan korak u pravcu jačanja vladavine prava i suzbijanja finansijskih prestupa.

Akcija se fokusirala na muškarca P.A. (1989.) iz Kaknja, koje je bilo u ulozi odgovornog lica u jednom privrednom društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postojali su ozbiljni osnovi sumnje da je tokom četverogodišnjeg perioda od 14.02.2017. do 31.12.2020. godine, P.A. namjerno izbjegavao plaćanje poreznih obaveza.

Kroz preciznu analizu dokumentacije, istražitelji su utvrdili da osumnjičeni nije provodio obračun, prijavu i uplatu dodatnih obaveza za poreze i doprinose, koje su proistekle iz brojnih isplata pravnog lica prema P.A. i drugom zaposleniku S.F.

Rezultati istraživanja su pokazali da je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine otkrila nepravilnosti i utvrdila dodatne obaveze u visini od 562.765,44 KM, što se odnosi na poreze i doprinose.

Još više zabrinjavajuće je to što osumnjičeni nije bilježio sve prihode u poslovnim knjigama privrednog društva, kršeći tako važeće zakonske odredbe. To je dovelo do otkrivanja neiskazanog prihoda za tri poslovne godine – 2017., 2018. i 2019., u ukupnom iznosu od 178.629,00 KM, čime je izbjegnuto plaćanje poreza na dobit u iznosu od 17.862,90 KM.

Kao odgovor na otkrivene činjenice, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u petak dostavila Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Porezna utaja” nadležnim tužiocima.

U zaključku, ovaj slučaj predstavlja pozitivan primjer odlučnog djelovanja u borbi protiv privrednog kriminala i korupcije. Napore istražitelja, službenika i tužilaca treba podržati kako bi se osiguralo da odgovorni za finansijske prestupe snose posljedice svojih postupaka.

(K.P. / Kakanj-X)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE