Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

“Kad sam gubio nadu, mislio sam na porodicu” Elvis pronađen živ nakon 24 dana na pučini mora

Muškarac s karipskog ostrva Dominike ispričao je kako je preživio 24 dana nasred mora zahvaljujući boci kečapa, prije nego ga je u kolumbijskim vodama spasila mornarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Elvis Fransoa radio na popravci jedrilice na ostrvu Sent Martin u decembru, vrijeme se naglo pogoršalo i odnijelo ga je na pučinu. Bez poznavanja navigacije i upravljanja brodom bio je potpuno izgubljen.

– Nisam imao hrane. Na brodu je bila samo boca kečapa i nekoliko začina. To sam pomiješao sa vodom i uspio sam da preživim sljedeća 24 dana – ispričao je Elvis (47) u videu koji je objavila kolumbijska vojska, piše France24.

U platnu koju je imao na brodu je prikupljao kišnicu kako ne bi dehidrirao, rekli su iz vojske. Na brodu je izrezao i riječ ‘pomoć’, ne bi li ga neko uočio.

Pričao je kako je vidio brodove koji su prolazili i pokušavao im je signalizirati, a čak je i zapalio signalnu vatru na jedrilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– U posljednjim danima, oko 15. januara, vidio sam avion. Imao sam ogledalo i reflektovao sunčevu svjetlost prema njima. Dva puta su prošli iznad mene pa sam znao da su me vidjeli – rekao je i dodao kako je živ zahvaljujući njima.

Posada aviona je upozorila mornaricu koja je uz pomoć trgovačkog broda izvukla muškarca.

– 24 dana, bez kopna, bez čovjeka za razgovor. Nisam znao šta da radim, gdje se nalazim, a kad sam gubio nadu, mislio sam na porodicu – ispričao je.

Kako je tačno završio na pučini.

France24 prenosi da je radio na jedrilici na ostrvcetu St. Maartenu kad se vrijeme naglo pogoršalo i odnijelo ga na pučinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Bez znanja navigacije bio je dezorijentisan i izgubljen na moru. Njegovi pokušaji da upravlja jedrilicom i opremom bili su uzaludni – navodi se u izjavi vojske.

Kako se navodi, pokušao je i da pozove pomoć telefonom, ali ostao je bez signala, prenosi 24 sata.hr.