― Marketing ―

Kad idiotizam dođe na naplatu: Poznati teoretičar zavjere mora platiti 45,2 miliona dolara odštete

- Marketing -

Američki teoretičar zavjere Alex Jones mora roditeljima 6-godišnjeg dječaka ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012. platiti 45,2 miliona dolara kaznene odštete – uz 4,1 milion već dosuđene odštete – jer je lažno tvrdio da je pucnjava prevara, odlučila je teksaška porota u petak.

Neil Heslin i Scarlett Lewis, razdvojeni roditelji ubijenog 6-godišnjeg Jesseja Lewisa, posvjedočili su da su ih Jonesovi sljedbenici godinama maltretirali i slali im prijetnje smrću u lažnom uvjerenju da roditelji lažu o smrti svojeg sina 14. decembra 2012., u pucnjavi u kojoj je ubijeno 20 djece i šestero članova osoblja u osnovnoj školi Sandy Hook u Newtownu, u američkoj saveznoj državi Connecticutu.

Dvanaest porotnika odlučilo je o kaznenoj odšteti dan nakon utvrđivanja kompenzacijske odštete nakon dvotjednog suđenja u tužbi za klevetu kojom je predsjedala sutkinja Maya Guerra Gamble na državnom sudu u glavnom gradu Teksasa Austinu, gdje Jones vodi radijsku emisiju i internetsku stranicu Infowars.

- Marketing -

Jones, istaknuta figura u američkim desničarskim krugovima i pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nazvao je masakr u Sandy Hooku prijevarom američke vlade koja je inscenirana pomoću aktera krize da posluži kao izgovor za oduzimanje oružja Amerikancima.

Roditelji su tražili 145,9 miliona dolara kaznene odštete i 150 miliona odštete. Odšteta se dodjeljuje kao naknada za patnju i gubitak tužitelja, a kaznena odšteta kako bi se okrivljenika kaznilo zbog počinjenih djela.

“Tražimo da pošaljete vrlo, vrlo jednostavnu poruku – zaustavite Alexa Jonesa. Zaustavite monetizaciju dezinformacija i laži”, rekao je u petak odvjetnik roditelja Wesley Todd Ball porotnicima prije nego što su počeli razmatrati kaznenu odštetu.

Jones se tokom svjedočenja na suđenju nastojao distancirati od teorija zavjere, ispričao se roditeljima i priznao da je Sandy Hook “sto posto stvaran”.

Napadač u školi Sandy Hook, Adam Lanza, pucao je iz puške Remington Bushmaster za vrijeme masakra, koji je završio kada se ubio uz zvuk policijskih sirena koje su se približavale.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...