Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Jezivo predviđanje eksperta: Putin osjeća slabost i kreće u ofanzivu. Pokoravanje Ukrajine samo je prvi korak…

Vladimir Putin najavljuje novi haos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik se na prijelazu godine pozvao na rusko jedinstvo i volju za borbom.

“Više smo puta pokazali da možemo riješiti najteže zadatke i nikada ne odstupiti. Nema te sile koja nas može razdvojiti”, rekao je šef Kremlja, prenosi BILD.

Kakvi su planovi?

Stručnjak za Rusiju Ulrich Speck, član radne grupe za preokret Njemačkog vijeća za vanjske odnose (DGAP), analizirao je kakvi su Putinovi planovi i šta Ukrajina može očekivati ​​od Putinovog agresorskog rata u novoj godini.

“Putin osjeća slabost i kreće u ofanzivu. Nakon odbijanja ukrajinske ofanzive i djelomičnog povlačenja na Crnom moru, slabljenje zapadne podrške Ukrajini daje Putinu povjerenje da može pobijediti: uništiti Ukrajinu kao naciju i državu”, navodi njemački ekspert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napad velikih razmjera na Ukrajinu posljednjih dana vjerovatno ima za cilj pokazati Ukrajincima da je otpor uzaludan – Rusija je sposobna napasti cijelu zemlju, smatra on.

“A Zapad ne pruža dovoljnu vojnu podršku za odbranu, odbijanje ili napad na ruske lansirne rampe”, ističe Speck.

Naglašava da “poruke o ‘pregovorima’ imaju za cilj dodatno oslabiti podršku Zapada potkopavanjem onih koji traže veću vojnu pomoć Ukrajini, odnosno “Putin želi ojačati poziciju onih koji ne žele vojno pomoći Ukrajini”.

Sprema uložiti resurse

Putin je spreman i voljan uložiti sve svoje resurse u svoj veliki projekt slabljenja Zapada, nastavio je Speck:

“S jedne strane, to znači podjelu Sjedinjenih Američkih Države i Evrope. I drugo, spriječiti da se u Evropi razvije kolektivna sposobnost i volja za ozbiljnim sukobom s Rusijom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putin je uvjeren da su Evropljani preslabi da bi se odbranili bez SAD.

“Za Putina je konsolidacija Rusije vraćanjem Bjelorusije i Ukrajine kući prvi korak prema obnovi ruske veličine.

Ovo je početna tačka za obnovu velikog ruskog carstva koje će Rusiju učiniti dominantnom europskom i velikom svjetskom silom”, upozorio je Speck.