Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Jašarspahić: U 2023. očekujemo smirivanje tržišnih turbulencija

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da se očekuje da će 2023. godina donijeti jednu vrstu smirivanja tržišnih turbulencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Prva polovina godine će biti obilježena nastavkom negativnih trendova i recesijom koja je tu. U drugoj polovini godine je za očekivati određenu  stabilizaciju i period boljeg poslovanja. Svaku krizu treba posmatrati kao izazov i priliku. Sigurni smo da će naši privrednici nastaviti sa nizom uspješnog poslovanja. Pri tome trebamo svi raditi na boljoj vidljivosti pozitivnih i uspješnih bh. poslovnihpriča čime bi se glavni akteri globalnih lanaca snabdjevanja u industriji dodatno ohrabrili za poslovanje sa našim kompanijama, što bi bio i signal za ozbiljnije investicijske poduhvate u BiH – izjavio je Jašarspahić za Fenu.

Privrednim subjektima u Federaciji BiH i cijeloj BiH, kako je dodao, 2022. godina donijela je mnoštvo turbulencija i izazova.

Rast cijena sirovina i generalno poremećaji i poteškoće u lancima snabdjevanja bili su jako izraženi. Inflacijska kriza je pogodila cijeli svijet pa tako i bh. ekonomiju.

Izvozno orjentisane kompanije bile su pred velikim izazovima u nastojanju da zadrže već postignute pozicije u globalnim lancima snabdjevanja.

  • Najveći izazovi su upravo bili cjenovna nestabilnost tržišta sirovina, nedostatak radne snage, te  poremećaji tržišta energenata. I pored mnoštva izazova koji su ograničavali i otežavali poslovanje, velika većina bh. firmi je uspjela ostvariti poslovne planove i to zahvaljujući isključivo njihovom spremnošću da hrabro prihvate šanse koje su se otvorile poremećajima u globalnim lancima snabdijevanja. Prihodi su rasli, rastao je i broj radnika – naveo je Jašarspahić.

Po njegovim riječima, Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak su najaktuelnija tema zadnjih desetak godina i upravo su oni u najdirektnijoj vezi sa unutrašnjim kapacitetima kompanija da značajnije povećaju plate radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nije bilo dovoljno spremnosti da ova dva zakona prođu kroz parlamentarnu proceduru i djelimično poboljšaju poslovni ambijent. Već je odavno poznata činjenica da su doprinosi na plate najveći u BiH u odnosu na region. U cilju pomoći privrednicima da zadrže radnike, ali i održe svoju konkurentnost, neophodno je što je moguće prije donijeti ove zakone. Oba zakona su upućeni u parlamentarnu proceduru, ali još nisu bili predmetom razmatranja na Parlamentu FBiH – dodao je Jašarspahić.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.