Izuzetno teško stanje u Krajini: U Bihaću kritično u više naselja, u Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće

U Federaciji BiH (FBiH) u porastu je većina vodotokova zbog obilne kiše koja i danas pada, a situacija je najteža na području Unsko-sanskog kantona, rekla je portparol Federalne uprave Civilne zaštite Majda Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačeva je rekla da je situacija najkritičnija u Bihaću i to u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Martin Brod gdje je poplavljeno pet stambenih objekata.

“U naselju Muslići voda se izlila na magistralni put Bihać – Izačić. U Mjesnoj zajednici Pokoj mještani postavljaju vreće sa pijeskom s ciljem zaštite od poplava”, navela je Kovačeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je rekla da je ranije danas u Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće, jer je usljed izlivanja rijeke Une poplavljeno poljoprivredno zemljište i ugroženo nekoliko stambenih objekata.

Kovačeva je istakla da je u Bosanskoj Krupi, u naselju Veliki Badić, došlo do pojave klizišta i odrona na magistralnom putu u naselju Stegarić.

Ona je navela da je situacija loša i u Cazinu, gdje su se izlile rijeke Korana i Mutnica, te da je stanje kritično i u Sanskom Mostu gdje su vodostaji rijeka u stalnom porastu.

“U Velikoj Kladuši su zbog izlivanja potoka i rječica ugroženi stambeni i pomoćni objekti u naseljima Šumatac, Zborište, Vidovska, Mala Kladuša. U Bosanskoj Bojnoj poplavljena je farma goveda”, rekla je Kovačeva.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE