Iznenađenje u Bosni i Hercegovini: Povećan broj uvezenih električnih vozila

Povećan je uvoz električnih automobila u BiH u toku prošle godine, a bilježi se i određeni napredak kada je riječ o izgradnji infrastrukture za njihovo punjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom 2023. godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavljenim Feni, uvezeno je 240 električnih automobila, dok ih je godinu ranije u BiH stiglo 69.  Vrijednost uvezenih električnih vozila, uključujući dadžbine, lani je bila oko 18,6 miliona KM.

Kada je riječ o hibridnim vozilima za njih su vlasnici izdvojili oko 97,6 miliona KM, a uvezeno ih je prošle godine 1.512, od čega 1.150 novih i 362 polovna vozila. Godinu ranije, 2022. u BiH je uvezeno 610 hibridnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razvoj elektromobilnosti neophodan preduslov je infrastruktura za punjenje vozila na električni pogon. U razvijenim zemljama elektromobilnost se potiče kako kroz aktivnosti na uspostavi regulatornog okvira, koji uključuje i odgovarajuće poticaje za nabavku i korištenje električnih vozila, tako i kroz gradnju infrastrukture za njihovo punjenje.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), ocijenio je za Fenu da je infrastruktura za punjenje električnih vozila u BiH znatno unaprijeđena u poređenju sa situacijom prije godinu ili dvije. 

  • Mi imamo već 320 punjača u Bosni i Hercegovini, od toga je nekih 15-ak brzih punjača, a dva od tih 15 su oni super brzi, 150 kW. Da bi se dodatno unapredila ta infrastruktura potrebno nam je više ovih super brzih punjača i to na nekih desetak lokacija u BiH koje su na brzim cestama, autoputevima, blizu granica i koje će povezati kompletnu državu. Mi kao kompanija Porsche BH radimo upravo na tome – naveo je Muratović.

Ove godine planiraju instalirati još dva ili tri super brza punjača, a 2025. barem još pet super brzih punjača i na taj način će, kako je rekao, kad je riječ o njihovim aktivnostima, zaokružiti prvu fazu u vezi broja potrebnih brzih punjača.

  • Samim tim će i svijest ljudi postajati malo naklonjenija električnim autima jer je to definitivno jedan od velikih izazova. Više nije toliko ni cijena auta, koliko sama infrastruktura – dodao je Muratović. 

Za razvoj elektromobilnosti u BiH od velike važnosti je i pokretanje domaće proizvodnje pametnih punionica za električna vozila na bazi savremenih rješenja, na čemu već rade pojedine firme.

  • Mislim da to ima smisla jer nije toliko komplikovano kada govorimo o takozvanoj sporoj punionici, ali je za brze punionice to malo veći poduhvat. Za ove takozvane spore AC punionice, kojih je u svijetu 90 posto, kad gledamo omjer brze i spore, to definitivno ima smisla – naveo je Muratović.

Ključan element, kako je dodao, jeste i softver koji pruža mogućnost naplate punjenja što kod nas još, koliko je njemu poznato, niko nije razvio. Muratović smatra da i tu postoji mogućnost da  neka domaća softverska kompanija razvije vlastitu aplikaciju za naplatu punjenja.

Promoviranje električne energije u saobraćaju je važno jer je ovaj sektor jedan od ključnih izvora zagađenja zraka, posebno urbanih centara. Važan razlog za promoviranje elektromobilnosti vezan je i za činjenicu da nafta s oko 90 posto učestvuje u zadovoljenju energetskih potreba tog sektora, te se na taj način nastoji smanjiti ovisnost o tom uvoznom resursu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE