Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Iskoristili priliku: Drastičan rast cijena na Jadranu, je li ovo kraj za turiste iz Bosne i Hercegovine

Nastavi li se divljanje cijena, cijeli hrvatski turizam, usprkos najavama za ljeto, mogao bi početi gubiti goste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajnim turističkim rezultatima i s 20.000 noćenja Split je zakoračio u 2023. godinu. Prema najavama hotelijera, iznajmljivača i aviokompanija, naredno ljeto će uvođenjem eura i ukidanjem Schengena doći i oni koji su dosad izbjegavali Hrvatsku. No lijepu priču prati manje lijepa inflacija pa su u samoj špici sezone već sad cijene smještaja u hotelima više i do trideset posto, javlja HRT.

 

-Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Brojni inozemni gosti u Hrvatskoj neće više imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost, poručili su iz Hrvatske turističke zajednice.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No postoji i druga strana medalje. Na novogodišnjem okupljanju vlasnika OPG-ova i seoskih gospodarstava te iznajmljivača Dalmacije, HRT je pitao jesu li sveprisutna poskupljenja opravdana i u kojoj mjeri.

– Cijene mogu divljati, samo zavisi koga ćemo imati tad, bolje je biti umjeren i raditi, nego samo odraditi, rekao je ugostitelj Pavo Jerković.

 

Hotelijeri su digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone i do trideset posto.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sad već imamo iskustva kroz prošlu godinu i nadamo se da neće biti toliko izazovna i da cijene neće rasti na dvotjednoj bazi i već smo sve ukalkulirali u buduće cijene troškova, imamo najavu da inflacija neće stati i da će i dalje rasti troškovi dobavljača i troškovi radne snage, rekao je ugostitelj Domagoj Tomasović.

 

Poskupili su i splitski ugostitelji, ali neznatno, kažu u Cehu ugostitelja pri HGK, ne žele izgubiti goste zbog pola eura. No nastavi li se divljanje cijena, cijeli hrvatski turizam, usprkos najavama za ljeto, mogao bi početi gubiti goste jer hrvatska priča o euru i inflacija probijaju državne granice.