Irfan Čengić: Nikšić, Izetbegović i Čović trebaju da se dogovore

SDP-ov Irfan Čengić kazao je da je Refik Lendo upravu i da bi se predsjednici SDP-a, SDA i HDZ-a trebali dogovoriti o fomiranju vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je, gostujući na BHRT, kazao da od sutrašnjeg sastanka rukovodstva FBiH ne očekuje ništa.

“Ne očekujem sutra dogovor, ali lijepo je da rukovodstvo Federacije BiH pokušava uspostaviti politički dijalog za kojeg se unaprijed zna da neće dati nikakav rezultat. Vjerovatno to pokušavaju kako bi se mogli opravdati pred OHR-om kada visoki predstavnik Christian Schmidt bude intervenisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U oktobru 2022. godine, OHR je izjavio da su tim odlukama spriječili da Federacija BiH više ikada bude taoc jedne političke stranke ili jedne osobe. Danas je 11. april 2023. godine i Federacija BiH je taoc jedne koalicije i jedne osobe. Sve ono što je rekao 2. oktobra prošle godine, danas se vidi da nije tačno i umjesto da barem prizna tu odgovornost, da se zacrveni pred građanima, on pred godišnji odmor daje kao neke instrukcije, i kao po povratku će nešto intervenisati o Ustavu”, naveo je Čengić.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Lendo će sutra svojim kolegama Lidiji Bradari i Igoru Stojanovići poručiti da trebaju da se sastanu Nermin Nikšić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

 

“To je tačno zbog toga što parlamentarnom većinom i strankama ne upravljaju predsjednik i potpredsjenik Federacije BiH, jer su oni samo produkt tih stranaka i zahvaljujući tome postavljeni su na te pozicije. Apsolutno je u pravu gospodin Lendo. Dogovor mogu postići samo lideri političkih stranaka, a nikako tri osobe koje ne utiču na delegate u Domu naroda.

 

Uzimajući u obzir da u ovom trenutku koalicija stoji iza svojih stavova i argumenata, koliko god oni bili ispravni ili neispravni, ne očekujem nikakav rezultat tog dijaloga. Posebno zbog toga što je Šmit nagovjestio da ukoliko se ne dogovore da će on intervenisati, što znači da jedna ili dvije strane imaju razlog da se ne dogovore”, istakao je Čengić.

 

U tome što će Nermin Nikšić ponovo sjesti za stol s Bakirom Izetbegovićem ne vidi ništa novo.

 

“Imali su oni sastanaka koji sudeći po svemu nisu dali neka konkretna rješenja. Problem je što visoki predstavnik misli da pravnim formama može riješiti nedostatak političke volje i svega onog što je pokvario 2. oktobra 2022. godine”, zaključio je.

 

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE