Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Inspektori “češljaju” jedini bh. grad na moru: Loše vijesti za one koji krše zakon

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praktično sve općine i gradovi na području Hercegovačko-neretvanskog kantona prepoznaju turizam kao razvojnu šansu, a da bi se taj potencijal doista i ostvario bit će potrebno početi sistemno rješavati probleme koji opterećuju tu oblast među kojima je jedan od najvećih iznajmljivanje apartmana „na crno“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HNK registriran je 401 smještajni objekt s dvije i tri zvjezdice, dok je onih s četiri i pet zvjezdica 85, pokazuju podaci Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK.

Evidenciju manjih smještajnih objekata koji se iznajmljuju u okviru domaćinstava (sobe, apartmani i kuće za odmor) vode jedinice lokalne uprave i Ministarstvo ne posjeduje ažurirane podatke za tu kategoriju smještanih kapaciteta.

Teško je, pak, procijeniti koliko se apartmana i stanova iznajmljuje izvan sistema, ali ako se pogledaju najpopularnije internetske stranice s oglasima nije teško zaključiti da se radi o značajnom broju.

Načelnik Neuma Dragan Jurković kazao je u izjavi za Fenu kako će iznajmljivanje smještajnih kapaciteta „na crno“ i izbjegavanje plaćanja obveza prema državi i lokalnim zajednicama biti u fokusu mjerodavnih organa u nadolazećoj turističkoj sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ove godine ćemo staviti fokus na taj problem i nastojat ćemo što više iznajmljivača uvesti u sistem kako bi oni izmirili svoje obveze koje, na kraju krajeva, i nisu velike. U vrijeme turističke sezone u kratkom vremenu se obrne veliki novac i normalno je da očekujemo da jedan manji dio tih sredstava ostane u općinskom, kantonalnom ili federalnom budžetu, kazao je Jurković.

Po njegovim riječima, sve općinske inspekcijske službe ovoga ljeta bit će usmjerene na suzbijanje crnog tržišta, dodavši kako očekuje pomoći i sa kantonalne i federalne nivoe.

Vršitelj dužnosti direktora Turističke zajednice HNK Anđelko Maslać kazao je kako se definitivno radi o velikom problemu, upozorivši pri tome na rupe u zakonu i prepreke s kojima se inspekcijski organi susreću na terenu.

  • Inspekcija ne može ući u objekt koji nije prijavljen pa i tu treba pronaći neko zakonsko rješenje. Mi imamo iznajmljivače koji sve uredno plaćaju, pa mu dođe inspekcija, nađe neki propust i on mora platit kaznu. Dok, s druge strane, njegov susjed, koji godinama na crno iznajmljuje, nema nikakvog papira i niko mu ništa ne može. To je, na žalost, naša stvarnost i protiv toga se moramo boriti – poručio je Maslać.

Dodao je kako će se Turistička zajednice HNK, u suradnji s gradskim turističkim zajednicama i inspekcijskim organima, ove godine dodatno angažirati kako bi se ovaj problem počeo sistematski rješavati.

(Fena)

- Marketing -