Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Insajder tvrdi: Navalni je ubijen jednim udarcem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aleksej Navalni vjerovatno je ubijen udarcem šakom u srce nakon što je nekoliko sati bio izložen ledenim uvjetima, tvrdi Vladimir Osečkin, osnivač grupe za ljudska prava Gulagu.net. Radi se o tehnici kojoj su nekoć podučavali KBG-ove operativce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osečkin je za The Times rekao da su modrice pronađene na tijelu Navalnog “u skladu s tehnikom jednog udarca”, pozivajući se na izvor koji radi u arktičkoj koloniji u kojoj je Navalni umro u petak.

Prije smrti Navalni (47) je bio prisiljen provesti više od dva i po sata na otvorenom, u samici, gdje su temperature znale pasti do minus 27 Celzijevih stepeni, rekao je Osečkin. Zatvorenici su obično držani na otvorenom ne duže od jednog sata.

  • Mislim da su mu prvo uništili tijelo tako što su ga dugo držali na hladnom i usporili cirkulaciju krvi na minimum – rekao je Osečkin. “I tada postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustvo u tome. To je stara metoda KGB-ovih specijalnih jedinica. Istrenirali su svoje operativce da ubiju čovjeka jednim udarcem u srce, u središte tijela. To je bio zaštitni znak KGB-a – dodaje.

Puno misterija oko smrti

Dodao je da su bivši zatvorenici koji su služili kaznu u arktičkoj regiji i ranije prijavljivali da su neki zatvorenici ubijeni na ovaj način.

Informacije koje su do sada dale ruske vlasti o smrti Navalnog bile su šture i kontradiktorne. Porodica ne zna gdje je njegovo tijelo, a nisu poznati ni rezultati obdukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijest o smrti Navalnog objavila je ruska Federalna zatvorska služba (FSIN), koja je rekla da je izgubio svijest nakon što je šetao kaznenom kolonijom poznatom kao Polarni vuk u regiji Jamalo-Nenec.

Nekoliko minuta kasnije kanal pod kontrolom države na stranici za razmjenu poruka Telegram ustvrdio je da je uzrok smrti krvni ugrušak. Sljedeći dan Navalnijevoj majci i njegovom odvjetniku uručena je informacija o smrti u kojoj je pisalo da je umro od “sindroma iznenadne smrti”.

Julija Navalna, Navalnijeva udovica, sugerirala je u ponedjeljak da je njezin suprug ubijen pomoću novičoka, nervnog agensa kojim su ga FSB-ovi ubice pokušali ubiti u augustu 2020.

“Postoji mnogo opcija kako nekoga ubiti u zatvoru”

Osečkin je rekao da smatra da je malo vjerovatno da je to slučaj. “Moguće je, naravno, ali kada je neko pod kontrolom zatvorskog sistema, postoji mnogo opcija kako ga ubiti. Novičok bi ostavio trag u njegovom tijelu i vodio bi izravno do Putina, s obzirom na to da je to već jednom pokušao”, kaže.

Osečkin je 2011. osnovao Gulagu.net. Pomoću informacija koje je dobivao iz široke mreže zatvorenika i zatvorskih službenika postao je vodeći autoritet za kršenje ljudskih prava u ruskim zatvorima, prenosi Index.hr. Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov odbacio je izjavu Navalnijeve udovice da je Putin ubio njezina supruga kao “neutemeljenu i vulgarnu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Trenutno se moramo pobrinuti da njegovo tijelo bude prebačeno Navalnijevoj porodici i na Zapad radi testiranja – rekao je Osečkin. “Ali postoji veliki rizik da će ga Putinove specijalne snage umjesto toga kremirati.”

U ponedjeljak je objavljeno da je viši zatvorski dužnosnik, koji je optužen da je u nekoliko navrata intervenirao kako bi se osiguralo da se prema Navalnom grubo postupa, unaprijeđen.

- Marketing -