Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Hrabrom policajcu iz Kaknja dodijeljena Zlatna značka Civilne zaštite ZDK

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KŠCZZDK), danas je na svečanoj sjednici povodom 1. marta – Svjetskog dana civilne zaštite, kojom je predsjedavao komandant i novi ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi tog kantona Danijel Pašić, dodijelio priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama za 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pašić je zahvalio svima koji su doprinjeli radu i promociji aktivnosti CZZDK-a, a posebno spasiocima koji su spašavali unesrećene u zemljotresu u Turskoj pa je ova sjednica i počela odavanjem počasti stradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji te u proteklih godinu dana preminulim članovima CZZDK-a.

Posebno zahvaljujem našim herojima, koji su pomagali spašavanju života u Turskoj, koja je u februaru bila pogođena prirodnom nepogodom katastrofalnih razmjera.

Ove godine KŠCZZDK odlučio se da tema obilježavanja bude “Opremanjem, edukacijom i vježbom do smanjenja rizika i posljedica od prirodnih i drugih nesreća. Prošle godine, kao i svih prethodnih, KŠ izdvajao je sredstva za opremanje i obučavanje kako kantonalnih, tako i općinskih struktura zaštite i spašavanja- naglasio je Pašić.

U tom kontekstu izdvojeno je, dodao je, blizu 180.000 KM budžetskih i sredstava posebne naknade za opremanje Službe spašavanja sa visina, Službe spašavanja na vodi i pod vodom, Hemijsko-biološke službe, Kantonalnog štaba i Operativnog centra te za obučavanje pripadnika civilne zaštite i spasilačkih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznanja “Zlatna značka”, “Pismena zahvalnica” i “Pismena pohvala” dodjeljuju se pojedincima i kolektivima “za naročito uspješan rad, djela i zasluge te doprinos izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara, a na prijedlog općina u ovom kantonu te KUCZZDK, a najviše priznanje – “Zlatna značka”, ove je godije dodijeljena Kerimu Karaliću iz Kaknja.

Karalić je policajac Policijske stanice Kakanj, a on je priznanje zaslužio za podvih od 3. januara prošle godine, kada je spasio dvoje djece iz požara u kući u kakanjskom naselju Varda.

Priznanje “Pismena zahvalnica” KŠCZZDK-a, na prijedlog općina, dodijeljena je Udruženju građana “Klub spasilaca Gorske službe spašavanja Kakanj” i volonterima Crvenog križa općine Kakanj, a “Pismena pohvala” Enidu Čauševiću iz Službe civilne zaštite Maglaj.

KŠCZZDK je, također na prijedlog općina, predložio Federalnom štabu civilne zaštite da dodijeli pismenu zahvalnicu UG “Klub spasilaca GSS Kakanj”, a plaketu Edinu Smajloviću iz Visokog.

Na prijedlog KŠCZZDK-a, prizananje “Pismena zahvalnica” uručena je i članovima općinskih i gradskih gorskih službi spašavanja, čiji su članovi učestvovali u akciji spašavanja stradalnika nedavnog zemljotresa u Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalnice je dobilo 18 spasilaca, među kojima i Almir Tabaković iz GSS Zenica, koji u akciji učestvovao sa svojim psom Atosom. Ovo su priznanje dobile i njegove kolege iz zeničke stanice Emir Hodžić, Faris Hinović, Alma Okanović, Denis Okanović, Sabir Patković, Samid Grabus i Spahija Tokalić, kao i pripadnici GSS Visoko Kenan Ćatović, Adin Šehović i Samra Džafić; GSS Zavidovići Amna Bajraktarević, Jasmin Ferhatović, Jasmina Omerbegović, Ljubo Čuščević i Samir Bešlija te pripadnici GSS Kakanj Enes Kozlo i Sabit Avdispahić te Mjesnoj zajednici Misurići, Općina Maglaj.

Motivisala me, jednostavno, želja da pomognem ugroženom narodu Turske. Tako da, kada smo dobili objavu da je bio zemljotres-poziv u pomoć, instiktivno sam odmah reagovala te se prijavila za odlazak bez puno razmišljanja.

Grad u kojem smo mi bili, Antakija u pokrajini Hataj- gdje smo mi bili, doslovno je jedini grad gdje nijedna zgrada nije ostala čitava. NIje nas ništa moglo pripremiti za ono što smo dolje vidjeli. Baš su apokaliptične scene, ali je lijep i ispunjavajući osjećaj da sam mogla nekome pomoći- istakla je 23- godišnja medicinska sestra Amina Bajraktarević iz Zavidovića, koja je išla u sklopu GSS tima iz svog grada.

Pismena zahvalnica je uručena i prethodnom komandantu KŠCZZDK-a i ministru u prethodnom sazivu Vlade ZDK Arnelu Isaku, koji je na prošlogodišnjim Općim izborima, ispred političkog subjekta NES, izabran u Predstavnički dom Paralmenta Federacije BiH.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Džavid Aličić također je zahvalio svima koji su pomagali, a posebno  spasiocima koji su boravili u Turskoj.

Svečanoj sjednici su, uz nekoliko ministara iz Vlade ZDK, prisustvovali i načelnici općina Kakanj i Vareš, Mirnes Bajtarević i Zdravko Marošević, piše FENA.