Građane u BiH očekuje značajno smanjenje lične potrošnje

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih varijabli za period 2022-2024. godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na proljetni krug, projekcije vrijednosti svih ključnih makroekonomskih varijabli, u ovom krugu, su značajno revidirane pa tako iz Centralne banke projiciraju znatno viši nivo ekonomske aktivnosti, ali i inflacije u 2022. godini.

  • Zvanični statistički podaci za prvo polugodište ukazuju na rekordan rast izvoza u prvoj polovini 2022. godine, rast investicija od 24 posto na godišnjem nivou u istom periodu, te rast lične potrošnje, uprkos visokoj inflaciji. Svi ovi faktori su rezultirali revidiranjem prethodne projekcije naviše – istaknuto je u publikaciji Srednjoročne projekcije 2022.-2024.

Naglašeno je da, budući da se u Evropskoj uniji očekuje značajno usporavanje ekonomske aktivnosti u 2023. godini, time posljedično je i projekcija ekonomske aktivnosti u BiH u 2023. godini, zbog očekivanog pada strane potražnje, je također revidirana na niže do nivoa od 0,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja inflatornih pritisaka u zemlji, rast realnog BDP-a u 2024. godini projiciramo na jedan posto – najava je Centralne banke BiH.

Pretpostavljaju da će inflacija u naredne dvije godine usporiti, ali da se neće vratiti na višegodišnji prosjek na kojem je bila prije 2022. godine, a zbog inflatornog pritiska, očekuje se i značajno usporavanje lične potrošnje, navodi se u saopćenju CBBiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE