Fenomen nakon 20 godina: U petak navečer na nebu će se u isto vrijeme poredati svih sedam planeta

U petak navečer očekuje nas vrlo poseban nebeski događaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nebu će biti moguće promatrati sve planete našeg sunčevog sistema u isto vrijeme. Pet najbližih bit će vidljivo golim okom, dok će Uran i Neptun biti vidljivi samo dalekozorom ili teleskopom.

Nedugo nakon zalaska sunca moći ćemo na nebu istovremeno promatrati svih sedam planeta našeg sunčevog sistema. Iako astronomi kažu da događaj nije osobito rijedak, budući da se događa svakih nekoliko desetljeća, iznimno je zanimljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su dodali, stanovnici srednje i južne Evrope moći će vidjeti Merkur, Mars, Veneru, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun poredane u jednoj liniji.

Najjače će sijati divovi Jupiter i Saturn, Mars će biti obojen pješčano crveno. Moći ćemo ih vidjeti uz jugozapadni horizont. Venera će također biti sjajna, ali će Uran i Neptun biti malo teže vidjeti zbog udaljenosti. Uran će biti između Marsa i Jupitera, a Neptun između Saturna i Jupitera, piše BBC .

Svako ko promatra planete teleskopom, moći će prebrojati Jupiterove mjesece i promatrati rubove Saturnovih prstenova.

Ali kako znamo da promatramo planet? Kako objašnjavaju stručnjaci, planeti, za razliku od zvijezda, ne svjetlucaju.

Zvijezde su toliko udaljene od Zemlje da njihovu svjetlost često zaklanjaju obližnji meteoriti i druga tijela ili pojave u svemiru, dok kod mnogih obližnjih planeta to nije moguće. Također, planeti ne emitiraju vlastitu svjetlost.

Svih sedam planeta bit će vidljivo na nebu u isto vrijeme samo na dijelu sjeverne polulopte. Osim Evropljana (s izuzetkom dijelova zemalja Balkanskog poluotoka i istočne Evrope), moći će se promatrati i u dijelovima SAD-a, Kanade i Grenlanda.

Kako piše Space.com , fenomen je posljednji put viđen 2002. godine.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE