Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Fascinantan i rijedak vremenski fenomen snimljen iznad Amerike

Fascinantan i prilično rijedak prirodni spektakl vidjeli su stanovnici nekih područja američkih država Louisiane i Floride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo čudne rupe odjednom su se pojavile na oblaku. Padajući ledeni kristali vjerovatno su odgovorni za relativno rijedak vremenski fenomen poznat kao oblak rupa, koji je još uvijek malo istražen.

Oni dolaze ili iz višeg oblaka ili iz kontrakcija stvorenih vodenom parom koju ispuštaju motori aviona. Pretpostavlja se da padajući kristali leda upijaju vodenu paru iz oblaka jer se vlaga iz zraka veže za led.

Na taj način, tamo gdje se pojavi ova pojava, često nastaju ovalne ili gotovo kružne praznine u sloju oblaka – tzv. punch-hole oblak.

Zbog dodatnog upijanja vode kristali leda postaju sve teži i brže padaju prema zemlji. Ako taj proces traje dovoljno dugo, ponekad se na dnu oblaka bušilice formira struktura u obliku lijevka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, snijeg ne dospijeva na zemlju jer se zagrijava u dubljim slojevima zraka te se topi ili sublimira izravno natrag u vodenu paru. Ko god želi fotografirati takve rupe od oblaka, koje su u Međunarodnom atlasu oblaka sada poznate kao “Cavum”, mora brzo izvaditi fotoaparat ili mobitel. Vremenski fenomen je onaj koji obično nestaje nakon samo nekoliko minuta, tvrde meteorolozi.