Draganović: Grupa žena u Bihaću lažno prikupljala pomoć u ime Merhameta

Pored svakodnevne humane misije, brojne humanitarne organizacije aktivno su se uključile u prikupljanje pomoći Turskoj i Siriji koje su pogođene zemljotresom. Međutim, iako zvuči nestvarno, čak i u nevolji nađu se oni koji pokušaju zloupotrijebiti dobru namjeru. Takav slučaj zabilježen je u Bihaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani u nikad većem broju odazvali su se prikupljanju pomoći, međutim ono što ih je uznemirilo je lažno prikupljanje novca.

Predsjednik bihaćkog Merhameta Fikret Draganović kaže da je zabilježen slučaj da je u Bihaću grupa ženskih osoba krenula samoinicijativno skupljati pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šta su oni htjeli oni znaju. To je uspješnom akcijom Policijske stanice u Bihaću spriječeno. Takvih dalje slučajeva nije bilo, a u samom smislu pomoći Turskoj i Siriji mi smo odmah pokrenuli akciju prikupljanja finansijskih sredstava. Nismo išli na prikupljanje materijalnih sredstava jer smo kontaktirali Humanitarnu organizaciju IHH iz Turske koja nas je uputila da za prvo vrijeme skupljamo finansijska sredstva.”

“Lažno prikupljanje pomoći nanosi štetu humanitarnim organizacijama. Najveću štetu nanosi samom Merhametu jer se ime Merhameta spominje u negativnom konktekstu. Mi smo prvi promptno djelovali prema Policijskoj upravi da se to odmah spriječi. Jedino je zakonito, legitimno da se na žiro račun Mehameta Bihać uplaćuju sredstva, a mogu se uplatiti i direktno u prostorijama Merhameta”, zaključio je Draganović.

federalna.ba

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE