Dok neki jedva plaćaju kiriju: U BiH sve više raste potražnja za luksuznim stanovima

U Bosni i Hercegovini cijene nekretnina neprestano rastu, ali se također pojavljuje nova kategorija kupaca koja je spremna platiti više za luksuzne nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova situacija stvara izazove za većinu stanovnika, posebno mlade, koji se suočavaju s teškoćama pri ostvarivanju vlasništva nad nekretninama u doba visoke inflacije.

– Pojavio se novi trend u prodaji nekretnina, nova skupina kupaca. To su ljudi koji žele kvalitetne, atraktivne nekretnine, luksuzne i ekskluzivne stanove – i oni su spremni platiti znatno više. Veća je kupovna moć te skupine kupaca. U Tuzli se dogodilo prije mjesec-dva da je jedan stan prodan za više od milion maraka – kaže za FTV Abdulah Kapić, agent za nekretnine. I glavni bh. grad posebno je zanimljiv za potencijalne kupce, ali i investitore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Trenutačno je nešto manja ponuda nego potražnja ako govorimo o samom Sarajevu. U Sarajevu se malo toga gradi u odnosu na tako ozbiljan grad u kojem vlada tolika potražnja. Tradicija naroda s ovih prostora je štednja u nekretninama – objasnio je za navedeni medij Spaho Ljajić, agent za nekretnine.

Agenti navode kako su Tuzla, Sarajevo i Mostar sve privlačniji dijaspori kada je riječ o kupnji nekretnina, i to iseljenici uglavnom kupuju stanove u novogradnji, kažu.

Gledajući ovakav rast cijena nekretnina, jasno je kako oni s prosječnim plaćama u Bosni i Hercegovini teško mogu riješiti svoje stambeno pitanje, a o ulaganjima u investicije i ne razmišljaju.

Kad je riječ o najmu, za jednosoban stan u centru Sarajeva, prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, potrebno je u prosjeku izdvojiti 538 KM, dok je stan iste veličine izvan grada u prosjeku 380 KM. Prema podacima ovog portala, za najam trosobnog stana u centru Sarajeva potrebno je izdvojiti 873 KM, a raspon cijena kreće se od 700 do 1200 KM.

Najam stana s jednom spavaćom sobom u Mostaru pak u prosjeku iznosi 423 KM, a moguće ga je unajmiti po cijeni od 390 do 500 KM. Najam stana iste kvadrature izvan centra Mostara iznosi 294 KM. Prema Numbeovim podacima, za najam trosobnog stana u gradu na Neretvi potrebno je izdvojiti 735 KM, dok se isti takav stan izvan središta grada može unajmiti u prosjeku za 506 KM.

Jednosoban stan u centru Tuzle iznajmljuje se po prosječnoj cijeni od 410 KM, a isti takav izvan gradske jezgre za 100 KM manje. Za najam trosobnog stana u centru Tuzle izdvaja se 635 KM, a izvan centra 505 KM. Najam jednosobnog stana u centru Banje Luke u prosjeku je 542 KM, a trosobnog 845 KM. Trosoban stan izvan centra Banje Luke može se iznajmiti za 613 KM, dok je za jednosoban potrebno izdvojiti u prosjeku 379 KM.

(FTV)

NAJNOVIJE