Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dio američkih demokrata želi da SAD prestane Izraelu slati oružje zbog Gaze

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena suočila se s pozivima iz vlastite Demokratske stranke da pritisne Izrael da ublaži humanitarnu krizu u Gazi, a neki govore da bi mogli pokušati zaustaviti slanje vojne pomoći ako se uvjeti života civilnog stanovništva ne poboljšaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Moramo iskoristi sve poluge koje imamo. Administracija dosad nije iskoristila sav utjecaj. Ne znam koliko još djece mora gladovati prije nego što iskoristimo sav naš utjecaj ovdje, no zaista moraju učiniti više – rekao je novinarima demokratski senator i član odbora za međunarodne odnose Chris Van Hollen. Van Hollen i drugi zakonodavci su pozvali administraciju da uskrati vojnu pomoć Izraelu ako vlada premijera Benjamina Netanyahua ne poduzme korake poput propuštanja humanitarne pomoći u Gazu.

Muslimani reagirali na predizborima

Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom. Administracija je dosad odbijala postaviti uvjete za pomoć koju šalje Izraelu.

  • Koliko još domova i trgovina i škola i dječjih vrtića i bolnica mora biti uništeno prije nego što premijeru Netanyahuu kažemo da je dosta? – rekao je demokratski senator Pete Welch u govoru u Senatu.

Članovi Demokratske stranke su uputili pozive administraciji u vrijeme kada se Biden priprema održati govor o stanju nacije u Kongresu u kojem će predstaviti svoje političke prioritete.

Izraelska ofanziva u Gazi je raselila većinu od 2,3 miliona stanovnika enklave i dovela do kritičnih nestašica hrane, vode i lijekova.

Neki glasači, a osobito muslimani, reagirali su na predizborima, na kojima se Biden natječe za nominaciju svoje stranke za predsjedničke izbore u novembru, tako što su glasačke listiće označili kao “neopredijeljene”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van Hollen je istaknuo da američki zakoni ne dopuštaju prodaju oružja državama koje blokiraju humanitarnu pomoć i upozorio da bi on i drugi zastupnici mogli pokušati zaustaviti nove prodaje oružja Izraelu ako se vlada u Tel Avivu ne posveti rješavanju krize.

- Marketing -