― Marketing ―

Demografska apokalipsa Bosne i Hercegovine: Za 32 godine BiH je zabilježila pad novorođenčadi za više od 60 posto!

- Marketing -

Bosna i Hercegovina doživljava demografsku apokalipsu, smatra Miodrag Pantović. Ovaj advokat i demograf uradio je analizu broja rođene djece 1990. i 2022. godine. Podaci su više nego alarmantni.

Prije 32 godine u BiH se rodilo 66.964 djece. Prošle godine novorođenčadi je bilo 26.539, prenosi Politicki.ba.

Za 32 godine BiH je zabilježila pad novorođenčadi za više od 60 posto!

- Marketing -

Pantović navodi da Kupres, Grahovo i Glamoč “da se sve sastave ne može se jedno odjeljenje prvaka napraviti”. Isto važi i za Rudo, Kalinovik i Čajniče.

“Ako gledamo padove u apsolutnim iznosima najveći su u Zenici – 1.407,  Zvorniku – 1.158, Prijedoru – 1.105, Mostaru – 1.015, Tuzli – 1.000, Cazinu – 926, Bihaću – 891.

Ako posmatramo po regijama, najveći kolaps je doživele području Unsko-sanskog kantona, koje je 1990. imalo jedan od najvećih nataliteta u Jugoslaviji, možda i Evropi. Te 1990. u Cazinu se maltene rodilo djece (1.223) kao što se danas rađa u cijelom kantonu (1.426)”, napisao je on.

Rat i masovna iseljavanja doveli su do ovakve situacije.

Prije rata, Hercegovina se nekako i “držala”. Sada je pusta. Posebno to važi za istočni dio Hercegovine.

Vještački priliv stanovništva doveli su i do vještačkog rasta nataliteta u Sarajevu, Banjoj Luci, te Zapadnoj Hercegovini gdje su se slili Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

“Pričajte i dalje o ratu. Nema ko”, zaključio je Pantović u svojoj analizi.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Nedim Sladić postao magistar nauka meteorologije i klimatologije: Što ste me zvali amaterom, zvali ste me

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog, oglasio se na društvenim mrežama, a povod je njegovo zvanično stjecanje akademske titule magistra nauke nakon vrijednog rada. Jedna epoha je...