Da li je preporučljivo plivati sa kontaktnim sočivima? – Evo šta kažu oftalmolozi

Kontaktna sočiva su vam draža od naočala i ne “rastajete” se od njih nikada. Da li možete da se sunčate i plivate u moru i bazenu?

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Neki ljudi skidaju svoja kontaktna sočiva kada se kupaju i tuširaju kod kuće. Drugi plivaju s njima u moru. Mišljenja se razlikuju, međutim zvanična medicinska smjernica oftalmologa je izbegavanje nošenja kontaktnih sočiva kada plivate, posebno u bazenu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

 

Razlog je taj što je lakše razviti infekciju u očima ako je voda kontaminirana, piše zenskimagazin.rs. Idealno je da na plažu ili bazen idete sa naočalama.

Ako ste ljubitelj plivanja ili želite da vidite dno kada plivate, možete napraviti naočale za plivanje sa odgovarajućom dioptrijom. Ako ipak uđete u more sa sočivima, ne otvarajte oči u vodi i obavezno ih operite posebnom tečnošću nakon izlaska iz slane vode.

 

Tokom ljeta, bilo da ste u gradu ili na odmoru, nikada ne zaboravite naočale za sunce. Ključni razlog za to, osim što štite oči od infracrvenog zračenja je taj što naočale štite kontaktna sočiva i ne isušuju se od vrelog vazduha.

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

BiH je proizvela 30 posto pšenice za svoje potrebe, ostalo će uvoziti

Srijeda je jutro. Vrijeme od 6 do 7 ranoranioci...

Zaručnik je ostavio pred oltarom, ona nastavila partijati

Mladenka iz Walesa već je bila spremna pred oltarom...

Poklon bh. gradu: Jusuf Nurkić finansira izgradnju košarkaškog terena na Stupinama

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić (28) još jednom je...