Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

CIK BiH: Još se nisu stekli uslovi za dodjelu mandata u Domu naroda PSFBiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 99. sjednici održanoj 20. decembra 2022. godine nedostajuća preostala četiri mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, jednog iz reda srpskog naroda i tri iz reda Ostalih, popunila u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Kriterijima i postupku popune nedostajućih mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Rok za podnošenje žalbi na četiri pojedinačne odluke o dodjeli mandata istekao je u petak, 23. decembra 2022. godine. Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH podnešeno je osam žalbi, a žalbe su podnijeli Stojak Radojka, Laburistička stranka BiH (4 žalbe) i Novi početak (3 žalbe).

 

Nakon što pripremi izjašnjenje po svim navodima u žalbama, Centralna izborna komisija BiH će žalbe zajedno sa izjašnjenjima dostaviti Apelacionom odjelu Suda BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Zbog naprijed navedenog, kako su naveli, još se nisu stekli uslovi da Centralna izborna komisija BiH potvrdi rezultate posrednih izbora i dodjeli mandate u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, pa samim tim nisu se stekli ni uslovi za sazivanje i održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.