Cijene kukuruza i pšenice pale: Zelenski upozorava da ne treba prerano slaviti

Američki fjučersi kukuruza i pšenice pali su u ponedjeljak kada je prvi brod sa žitom napustio ukrajinsku luku koristeći novodogovoreni sigurni kanal za otpremu, što budi nadu da bi se ukrajinski pomorski izvoz mogao nastaviti nakon što je blokiran ratom.

Petomjesečni prekid isporuka iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, pridonio je skoku cijena hrane, što je teško pogodilo najsiromašnije zemlje svijeta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi odlazak teretnog broda Razoni donio “olakšanje svijetu”, ako Moskva ispoštuje svoju stranu sporazuma, ali je predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da je prerano za slavlje.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

– U ovom trenutku prerano je donositi bilo kakve zaključke i prognozirati. Pričekajmo da vidimo kako sporazum funkcioniše i hoće li sigurnost biti stvarno zagarantovana – rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, piše AFP.

Prema Izvještaju trendova sigurnosti hrane koje je Svjetska banka objavila u ponedjeljak, Libanon se suočava s najgorom svjetskom inflacijom hrane, s cijenama koje su porasle za 332 posto tokom prošle godine.

Libanon je također i odredište prvog broda sa žitom koji je napustio ukrajinsku luku Odesa prema sporazumu koji podržava UN.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Egipatski geološki muzej: Prvi te vrste na Bliskom istoku i afričkom kontinentu

Hiljade ljudi svake godine posjeti Egipatski geološki muzej u...

Utrkivanje dva vozača i alkohol uzroci tragedije na cesti kod Mostara

Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila sinoć kod Mostara,...

Influencerica nasmijala pratioce: Ovako izgleda “Dolce far niente” na Kalesijski način

lda Humić je supruga, majka, menadžerica modnog brenda, a...