Christian Schmidt zakukao: OHR i strane sudije moraju ostati jer postoji opasnost od raspada Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik Christian Schmidt izjavio u emisiji Pressing na N1 je da dok Dejtonski mirovni sporazum ne bude proveden u potpunosti, moraju ostati OHR i strane sudije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH”, rekao je gostujući na N1 televiziji na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi BiH ostala bez OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

On je rekao da međunarodna zajednica ostaje u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi nismo na odlasku kako bi to neki željeli. Mi smo preuzeli obavezu da nešto uradimo. Molim vas da nam vjerujete da smo ozbiljni u ovom naumu”, poručio je.

Na pitanje da li je Dodikov cilj da ga natjera da uradi ono što želi – da donese zakon o državnoj imovini kako njemu odgovara, Schmidt je odgovorio:

“To jeste drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Dejtonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ-a između bivših republika. Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu sa entitetima i Brčko Distirktom.”

On je kazao da je ispravno da, prema sadašnjem stanju, državna imovina pripada državi, a onda o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa.

“Dodik kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigdje tako nije bilo u Evropi. To je državno zemljište. Pošto su njegove finasije loše, njemu je samo bitna finansijska strana priče.”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE