Centralna banka BiH: Kreditni rejting BiH ostaje B+, sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ‘B+’ sa stabilnim izgledima, saopćila je Centralna banka Bosne i Hercegovine (CB BiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, analitičari S&P navode da će se u periodu od 2024-2027. ekonomski rast povećati oko tri posto u realnom iznosu, zahvaljujući većoj potrošnji usljed smanjenja inflatornih pritisaka, nekoliko investicijskih projekata i jačanju vanjske potražnje. Uprkos internim i eksternim izazovima, ekonomija Bosne i Hercegovine pokazala je otpornost tokom 2023. godine, uz procjenu rasta realnog GDP-a od oko dva posto, nakon ekspanzije od skoro četiri posto u 2022. godini.

“Usporavanje ekonomskog rasta posljedica je slabijih performansi u ključnim trgovinskim partnerima Bosne i Hercegovine, uglavnom iz Evropske unije, te uticaja visoke inflacije na privatnu potršnju. Svijetlu tačku, kako navode analitičari, predstavlja snažna ekpanzija turizma od 15 posto u prva tri kvartala 2023. godine, čime je podržan ekonomski rast zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2024. godine, prema ocjeni analitičara S&P, Bosna i Hercegovina će zabilježiti ekonomski rast koji će biti podržan ekonomskim oporavkom ključnih trgovinskih partnera u eurozoni, što bi trebalo podstaći rast izvoza. Inflacija je u novembru pala na 1,7 posto, te se očekuje da će to uticati na realni rast plata i privatnu potrošnju. Takođe, očekuje se nekoliko velikih investicijskih projekata, posebno u oblasti energije i izgradnje puteva, što će podržati rast tokom narednih nekoliko godina”, saopćeno je iz CB BiH.

Neto dug Bosne i Hercegovine iznosi oko 20 posto GDP-a, što je umjeren dug za zemlje u razvoju, a analitičari očekuju da će deficit tekućeg računa ostati na niskom nivou i u narednih četiri godine. Takođe se očekuje da će Bosna i Hercegovina zadržati aranžman valutnog odbora.

Prema navodima analitičara, do povećanja kreditnog rejtinga može doći ukoliko se postignu na konsenzusu zasnovane političke odluka, što bi, u srednjem roku, moglo ubrzati reforme i ekonomski rast.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE