Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Britanski parlamentarci pozvali Schmidta da vrati hrvatski orden

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt svjedočio je u ponedjeljak pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije. Parlamentarci su tom prilikom pozvali Schmidta da vrati Orden Ante Starčevića koji je dobio kao i neki ratni zločinci Darija Kordića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaše mišljenje o ruskom uticaju u BiH? Neke stranke gaje simpatije prema Putinovom režimu?

SNSD je pokazala dosta simpatija prema Rusiji i Putinu. Vidjeli smo da u Srbiji postoje kao neki centri za regrutaciju. Jasno sam rekao da će se međunarodna zajednica uključiti ako neko pokuša regrutoivati mlade u BiH.

A šta je sa HDZ-om BiH? Ozbiljne su optužbe da ste ih favorizovali posljednjim izmjenama Izbornog zakona BiH? Dobili ste od Hrvatske Orden Ante Starčevića koji je dodijeljivan i ratnim zločincima?

Orden sam dobio prije više godina, prije nego što sam postao visoki predstavnik. Ne vidim ništa tu sporno. To nema nikave veze sa mojom odlukom. Neki su pravili političku kapanju na tome. HDZ je dominantan u Klubu Hrvata, kao i ranije. Isto je i sa SNSD-om. Tu je i SDA. Iskreno ne vidim kako sam dao prednost bilo kome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li ste razmišlja da vratite spornu nagradu?

Moram reći da sam 2012. dobio nagradu kao član njemačke vlade. Ja nisam uzeo tu nagradu, ako vas interesuju detalji. Stekao sam veliko iskustvo u BiH i jasno mi je što se stvari dešavaju kako se dešavaju. Moja stranka je članica Evropske narodne stranke, kao što su HDZ i SDA. Ne razumijem argumente na koje se pozivate.

Zabrinjava nas to što se Hrvatska hvalila da je uticala na izmjene izbornog zakona u drugoj zemlji?

Mogu garantovati da je to samo moja odluka. Sutra idem u Beograd, ja razgovaram sa svim državama u ovom regionu. Oni što sumnjaju u moju reputaciju i ugled rekao bih da to nije lijepo. Ni Hrvatska niti Srbija ne ruše teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, javlja N1.