Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Boja očiju možda utječe na našu sposobnost čitanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi s plavim očima mogu bolje čitati pri slabijem svjetlu nego oni sa smeđim, pokazalo je novo istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi nalazi sugeriraju da su plave oči prednost u uvjetima s manje svjetla te bi mogli objasniti zašto se ta boja očiju razvila na sjeveru Evrope.

Treba napomenuti da se radi o manjoj studiji i da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ova teorija u potpunosti potvrdila. “Ovo su preliminarni rezultati”, kazala je genetičarka Kyoko Yamaguchi sa Sveučilišta John Moores u Velikoj Britaniji.

Otprilike jedna od deset osoba na svijetu ima plave oči. U nekim evropskim zemljama je ta brojka značajno viša – čak tri od svake četiri osobe zna imati plavu boju šarenica.

Bolje čitali pod slabijim osvjetljenjem

Yamaguchi i njezina studentica Faith Erin Cain su analizirale sposobnost čitanja kod 39 odraslih dobrovoljaca koji su se podvrgnuli jednostavnom testu u trajanju od 30 sekundi pod opadajućim intenzitetom svjetlosti. Među ispitanicima je bilo 25 osoba s plavim i 14 sa smeđim očima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrovoljci s plavetnom bojom šarenica su mogli čitati kodove prikazane na zidu pod znatno slabijim osvjetljenjem (prosječni minimum je iznosio samo 0.7 luksa) nego njihovi smeđooki kolege (0.82 luksa), piše Science Alert.

Mada se radi o manjoj studiji koja tek treba proći recenziju neovisnih stručnjaka, nalazi podupiru teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice bio koristan u nekim populacijama jer je maksimizirao vid u okruženjima slabog osvjetljenja.

Tamnije oči – više melanina

Tamnije oči imaju više proteina poput melanina. Kako se pigmentacija smanjuje, raspršivanje svjetlosti kroz prozirne slojeve oka obdaruje šarenicu plavičastom nijansom, piše Index.hr. Evolucijski gledano, vjerovatno postoji razlog zašto nam je priroda dala pigmentirane šarenice.

S obzirom na to da oni s tamnijim očima imaju manju razinu raznih oboljenja poput raka i degeneracije makule, očito je da šarenica puna melanina pruža određeni stupanj zaštite. No, u jednom je trenutku došlo do određene mutacije te se pojavila plava boja očiju, koja se također zadržala s nekim razlogom.

Ali kojim? Objašnjenje zbog čega je mutacija opstala je dosta složeno. Možda se radilo o prestižu ili simbolu ljepote, možda je ta boja očiju štitila od lošeg raspoloženja tokom mračnih zimskih godišnjih doba. A možda sve od navedenog plus još neki dodatan faktor koji tek treba otkriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje naziva Effect of iris pigmentation of blue and brown eyed individuals with Evropean ancestry on ability to see in low light conditions after a short-term dark adaption period možete pročitati ovdje.

- Marketing -