Bit će ih još: Vlada Njemačke donira 1,2 miliona eura Oružanim snagama BiH

Sekretar Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Smajić i vojni ataše Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte potpisali su Tehnički sporazum na osnovu kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokacija Oružanih snaga BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva odbrane BiH navode da se radi o iznosu od 1,2 miliona eura, koji će biti utrošeni na četiri projekta u kasarnama Oružanih snaga BiH, a to su: radovi na grijanju u kasarni “Kozara“ u Banjaluci, radovi na grijanju u kasarni “Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, radovi na renoviranju objekata u kasarni “Vojvoda Radomir Putnik“ u Doboju i radovi na konstrukciji u kasarni “Butila“ u Sarajevu.

Sekretar ministarstva odbrane Smajić je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istakao da se potpisivanjem sporazuma o realizaciji infrastrukturnih projekata potvrđuje partnerstvo dvije države, a da je događaj zalog za nastavak našeg prijateljstva. Također Smajić je izrazio zadovoljstvo da Bosna i Hercegovina ima Njemačku kao istinskog partnera na putu ka NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pukovnik Nolte je izrazio zadovoljstvo da se potpisuje ovakav sporazum koji obuhvata projekte na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine te istakao da Ministarstvo odbrane Njemačke i Oružane snage Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama. Također, pukovnik Nolte je pohvalio rad Tima za izradu infrastrukturnih projekata Ministarstva odbrane BiH koji je dao veliki doprinos realizaciji projekata.

Ataše Nolte je istakao da je vrijednost ovog sporazuma iznosi 1,2 miliona eura, a da je ukupna vrijednost donacije do sada 6,5 miliona eura te da ovo nije posljednji sporazum ove godine i da će ih u narednom periodu biti još.

“Ovo je još jedan dokaz da je Savezna Republika Njemačka dokazan i pouzdan partner, a što je posebno potvrđeno kroz različite projekte kojima su unaprijedili uslove života i rada naših pripadnika, nabavku uniformi za OS BiH, unapređenje infrastrukture u centrima za obuku kao i školovanja kadeta i pripadnika OS BiH u SR Njemačkoj“, istakli su iz Ministarstva odbrane BiH.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE