BiH: Zajam za zdravstvo i poljoprivredu u vrijednosti 134,7 miliona eura

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Christoferom Sheldonom dva ugovora o zajmu u ukupnoj vrijednosti 134,7 miliona eura namijenjenih za poboljšanje zdravstvenog sistema i konkurentnost poljoprivrede u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prvi ugovor o zajmu odnosi se na poboljšanje zdravstvenog sistema u BiH i nakon potpisivanja će putem Međunarodne banke za obnovu i razvoj biti osigurano ukupno 67,3 miliona eura od čega je za projekte u entitetu Federaciji BiH namijenjeno 19.240.000 eura, a u entitetu Republici Srpskoj 48.060.000 eura.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Bevanda je naglasio da je cilj ovog projekta unapređenje zdravstvene zaštite u bh. entitetima te da su povoljni uslovi zajma. Drugi ugovor o zajmu odnosi se na finansiranje projekata klimatske otpornosti i konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru za šta je osigurano ukupno 61,4 miliona eura od čega će po 30.700.000 eura biti alocirano na Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Ugovorom je predviđeno da FBiH i RS iz alociranih sredstava osiguraju finansiranje u identičnim iznosima od po 1.576.000 eura za namjene jačanja kapaciteta poljoprivrednog informacijskog sistema u korist Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) i agencija na nivou BiH koje se bave poljoprivrednim pitanjima.

Uslovi otplate su isti za oba kredita i podrazumijevaju rok otplate 32 godine uključujući sedam godina grejs perioda uz otplatu glavnice kredita u jednakim polugodišnjim ratama.

Oba ugovora potpisana su korespodentno i dalji tok provedbe preuzet će nadležne entitetske institucije uz redovit monitoring Svjetske banke i asistenciju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...