Biden obećao pomoć: Amerikanci će Izraelu poslati dva antiraketna sistema “Gvozdena kupola”

Neimenovani američki zvaničnici izjavili su da Sjedinjene Američke Države namjeravaju Izraelu poslati dva antiraketna sistema “Gvozdena kupola (Iron Dome)” koja su kupila upravo od Izraela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno je Ministarstvo odbrane (Pentagon) obavijestilo kongresmene da će spomenuti sistemi biti iznajmljeni Izraelu. Ti sistemi bi trebali biti transportovani u sljedećih nekoliko dana. Pentagon ih je testirao kao sredstvo odbrane Guama od kineskih projektila.

Iz Bijele kuće su 16. oktobra saopćili da će ispuniti zahtjeve Izraela, što je prije moguće. Predsjednik SAD-a Joe Biden je obećao podršku izraelskim odbrambenim sistemima, isporuku municije i udvostručenje vojnog prisustva SAD-a u regiji, prenosi agencija Reuters. Podsjećamo, širom Izrael postoji deset sistema “Gvozdena kupola”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanci su najavili dodatnu podršku Izraelu nakon preksinoćnog napada na bolnicu u Pojasu Gaze, kada je ubijeno nekoliko stotina ljudi. Palestinci krive Izraelce za taj napad, dok Izraelci za to krive palestinski Islamski džihad koji to negira.

Biden je dan nakon ovog napada posjetio Izrael i izjavio da je bolnicu pogodila zalutala raketa koja je ispaljena sa područja Gaze. Kao izvor svojih informacija je naveo Pentagon. Obećao je pomoć za Gazu u iznosu od 100 miliona dolara.

SAD su jučer u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uložile veto protiv rezolucije o humanitarnom prekidu napada Izraela na Gazu. Od 15 država članica Vijeća sigurnosti, 12 je glasalo za rezoluciju, dok su Velika Britanija i Rusija bile suzdržane. Rezoluciju je predložio Brazil.

Iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jučer su saopćili da neće blokirati isporuku humanitarne pomoći Gazi preko Egipta, ali da neće dozvoliti isporuku te pomoći preko Izraela.

Situacija na području Izraela i Gaze je ponovo eskalirala početkom ovog mjeseca, nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Izrael tvrdi da je tom prilikom ubijeno više od 1.000 ljudi. Uslijedilo je izraelsko bombardovanje Gaze koja je pod vlašću Hamasa. Palestinci tvrde Izrael bombarduje civile i civilnu infrastrukturu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE