Bh.porodica odbija socijalnu pomoć u Švicarskoj iz straha od deportacije

Enis T. ima 23 godine i, poput mnogih njegovih prijatelja, živi sa roditeljima. Ali, njegov svakodnevni život je potpuno drugačiji od života njegovih Švicarskih vršnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, i dok se njegovi vršnjaci provode i izlaze, Enis živi skromno i nastoji da uštedi što više može. Zajedno sa bratom Ademom, on izdržava roditelje Esada (58) i Sabinu (53).

„Uživam u životu na svoj način, i to sa onim šta mogu sebi da priuštim. Automobil mi služi da me odveze od tačke A do tačke B i to je za mene dovoljno. U suprotnom, ostajem kod kuće. Odmor u nekom ljetovalištu mi sada nije neophodan, nadoknadiću sve to jednog dana“; kaže Enis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enis ima dobar posao kao CNC tehničar, a ide i na druge obuke. I njegov otac Esad je ponovo počeo da radi kao vozač, istina privremeno. Ipak, cijela porodica je ovisna o pomoći dvojice sinova. Enis kaže da rijetko kada potroši više od pet franaka na obrok na poslu, a novu odjeću kupi s vremena na vrijeme.

Porodica T., porijeklom iz Bosne i Hercegovine, je jedna od rijetkih koja je pristala da za Švicarske medije govori o tome kako se snalaze bez socijalne pomoći, uprkos teškoj finansijskoj situaciji. I dok porodica želi da ostane anonimna, sin Enis objašnjava zašto uporno odbijaju socijalnu pomoć.

Naime, promjenama zakona iz 2019. godine, stranci koji su „konstantno ili duži period ovisni o socijalnoj pomoći mogu biti izbačeni iz zemlje“. Riječ je o izmjenama koje omogućavaju vlastima da dozvolu C (dozvola trajnog boravka) preinače u dozvolu B. Naime, dozvola B se obnavlja svake godine. To znači da te osobe mogu biti izbačene iz zemlje relativno brzo, bez obzira koliko vremena su proveli u Švicarskoj.

Kada je riječ o bh. porodici, tri člana porodice imaju dozvolu B: majka, otac i Adem. Jedino Enis, koji je rođen u Švicarskoj, je u međuvremenu dobio pasoš. Ferid, treći sin, izbačen je prije tri godine iz Švicarske. Porodica i dalje ne zna zašto je Ferid morao da napusti zemlju.

Porodica je iz Bosne i Hercegovine došla 1997. i 1998. godine. Prvo je došao otac, a zatim i majka sa Ademom i Feridom.  Prvo su dobili izbjeglički status, koji im je 2000. godine bio ugrožen jer su vlast vjerovale da je u BiH bezbjedno te da se mogu vratiti. Ali, Esad je patio od PTSP i porodica je dobila B dozvolu. Međutim, Esad nikada nije imao siguran posao, što i jeste najveći problem. Ipak, uz Enisovu i Ademovu pomoć, porodica i dalje preživljava bez socijalne pomoći. Štaviše, čak izdržavaju i Ferida, koji u BiH ne može da pronađe posao. Ipak, Enis se ne žali, kaže da će biti dobro sve dok su zajedno, prenose Nezavisne.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE