Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bahato ponašanje funkcionera: Broj službenih vozila u BiH prešao 11.000

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjem izvještaju, revizori su utvrdili da službeni automobili prelaze na stotine kilometara bez putnih naloga, čak i vikendom, a dodatan problem je i što se vozila servisiraju kod servisera s kojima nije potpisan ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UBiH još uvijek ne postoje zvanični podaci o broju službenih vozila u vlasništvu ministarstava, službi, javnih preduzeća i institucija na svim nivoima vlasti.

Balkanska istraživačka mreža BiH došla je do podataka da taj broj prelazi cifru od 11.000, s tim da se on odnosi samo na one podatke iz tenderskih dokumentacija za registraciju ili servis vozila.

Posljednji u nizu koji je pokazao svu bahatost trošenja narodnih para je Staša Košarac koji, za potrebe Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nabavlja tri nova vozila vrijedna čak 270.000 maraka.

– Mi smo prije nekoliko godina, poslanici iz Parlamenta BiH, prema Savjetu ministara BiH uputili zahtjev da se krene sa označavanjem službenih auta, i da se uvede neka vrsta reda. Ali ništa po tom pitanju nije urađeno – kaže Branislav Borenović, poslanik PDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odjeljenje za reviziju institucija BiH godinama upozorava na brojne nepravilnosti i zloupotrebe prilikom korištenja državnih dobara.

Prema posljednjem izvještaju, revizori su utvrdili da službeni automobili prelaze na stotine kilometara bez putnih naloga, čak i vikendom, a dodatan problem je i što se vozila servisiraju kod servisera s kojima nije potpisan ugovor.

Milan Petković, poslanik Ujedinjene Srpske u Parlamentu BiH, kaže da nigdje u svijetu ne postoji praksa obilježavanja službenih automobila političara.

– Ali je, kaže on, potrebno ona od javnih preduzeća i automobila koja su uvlasništvu institucija i preduzeća, teretna vozila i slično.

– U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH šefovi poslaničkih klubova nemaju svoja službena vozila, kao što je to slučaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Treba svako da odgovara i mora to pitanje da se reguliše da se kazni i da odgovara svako ko zloupotrebljava službena vozila, na način na koji je potrebno – kaže Petković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banjaluka je svoja službena vozila obilježila, pa i kada dođe do zloupotrebe mimo radnog vremena, i građani mogu to da prijave. Uz određene izuzetke, postoji obaveza vraćanja ključeva službenog automobila u 16 časova nakon završetka radnog vremena.

– Devedeset odsto ljudi završava svoje radno vrijeme u 16h i moraju da vrate automobil. Pored toga kontrolišemo i službene automobile. I već u ovoj godini uštede su stotine hiljada maraka. Službena putovanja su takođe zloupotrijebljena. Navešću vam samo jedan primjer, u prethodnim mandatima se trošilo godišnje na službena putovanja oko 60 hiljada maraca – poručuje gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

 Kada je u pitanju Parlament Srpske, prema informacijama u javnosti, pojedini narodni poslanici dolaze na sjednice službenim vozilima javnih preduzeća i republičkih ustanova i institucija, a putne troškove naplaćuju od Parlamenta Srpske. Podzakonski akti idu na ruku bahatim poslanicima, jer im daju za pravo da naplaćuju putne troškove, iako na sjednice dolaze službenim vozila.

 Da visoki zvaničnici u BiH prosto ne mogu da odole trošenju javnog novca, najbolje dokazuje posljednja nabavka 4 automobila za Službu predsjednika Srpske, u vrijednosti od nevjerovatnih pola miliona maraka., piše BNTV.

- Marketing -