Ako redovno galamite na djecu, ovo bi mogle biti posljedice

Svaki roditelj u nekom trenutku izgubi živce s djecom, a dogodi se i da poviče na njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem je u tome što su djeca jako talentovana u izazivanju našeg posljednjeg živca, a mi smo, s druge strane, većinu vremena opterećeni brojnim obvezama. Ali ako je vikanje prečesta pojava u vašem domu, možda je vrijeme da razmislite o tome šta se događa i odaberete neki od alternativnih načina komunikacije s djetetom.

Razlozi zbog kojih vikanje nije učinkovito

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji nekoliko razloga zašto vikanje nije kvalitetan oblik discipline. Najvažnije je da se zapitate što vaše dijete uči kada ga se disciplinira vikanjem. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali stišati glas i smiriti se prije nego što počnete galamiti na svoje dijete.

Djeci šaljete poruku da je agresija uredu

Povisivanje glasa možda će odmah privući djetetovu pozornost, ali zapitajte se šta dijete iz tog postupka uči.

Kad povisite glas, vaše dijete uči da je agresija prihvatljiv način komunikacije.

Galama gubi svoju učinkovitost

Hoće li galama kratkoročno privući pozornost vašeg djeteta?

Da. Ali evo u čemu je stvar: često povisivanje glasa može umanjiti učinkovitost takvog postupanja, kao i korištenje čvrstog i ozbiljnog tona, prenosi index.hr.

Dijete vas neće poštovati

Kako biste se osjećali da vaš šef viče na vas kad pogriješite? Šta biste napravili kad bi vaš partner, prijatelj ili član porodice razgovarao s vama tako tokom svađe?

Biste li se osjećali napadnuto, povrijeđeno i ljutito ili biste rado saslušali šta vam govore? Bez obzira na to što osoba pokušava reći, prije ćete je saslušati ako vas tretira s poštovanjem i uvažavanjem nego svisoka i kroz galamu.

Vaše dijete će se povući ili naljutiti

Ljudska bića imaju prirodnu reakciju na vikanje. Ili se povlačimo ili reagujemo istom/sličnom mjerom. Takve ćete reakcije dobiti od djeteta ako redovno galamite na njega.

Gubite kontrolu nad vlastitim emocijama

Neodobravanje, razočarenje i nezadovoljstvo: to su prilično moćna oružja u roditeljskom disciplinskom arsenalu. Ali vikanje pokazuje vašem djetetu da vi nemate kontrolu, a to definitivno ne želite kad mu nastojite poslužiti kao autoritet.

Galama može biti štetnija nego što mislimo

Istraživači sa Univerziteta u Pittsburghu otkrili su da oštra verbalna disciplina, koja uključuje vikanje, psovanje ili vrijeđanje, može biti jednako štetna za djecu kao i udaranje. Otkrili su da djeca koja su iskusila oštru verbalnu disciplinu roditelja imaju veću vjerovatnoću biti depresivna ili pokazivati antisocijalne probleme ili probleme u ponašanju.

NAJNOVIJE