Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zaustavljen izvoz jaja da bi se pokrilo domaće tržište

Nestašice konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini nema, ali prema riječima naših sagovornika, da bi se zadovoljile potrebe domaćeg tržišta, izvoz iz bh. je trenutno u stagnaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, koji je ujedno i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, rekao je za Nezavisne novine da u Bosni i Hercegovini trenutno ima dovoljno konzumnih jaja i da nema bojazni za nestašicu.

  • Imali smo period u kojem se osjećala nestašica ovih proizvoda, što je uticalo na povećanje cijena, rekao je Miličić.

Prema njegovim riječima, proizvođači su imali probleme zbog teških uslova koje je prouzrokovala prvo pandemija, a zatim i sukob u Ukrajini.

  • Suštinski problem u Evropi kada je u pitanju proizvodnja jaja jeste pojava ptičjeg gripa, koja je poharala mnoge proizvodnje u Evropi, ali srećom u Bosni i Hercegovini nije bilo takvih slučajeva, rekao je Maličić.
  • Problem sa kojim se trenutno suočavamo jeste izvoz, koji je u posljednjih sedam do osam mjeseci veoma loš, skoro nikakav. Mi smo firma iz BiH koja jedina ima pristup evropskom tržištu kada je u pitanju izvoza jaja, a trenutno smo izvoz obustavili da bismo mogli da zadovoljimo naše tržište, rekao je Maličić, dodajući da su izvozne cijene bile dobre, ali da je prioritet domaće tržište.
  • Snabdijevanje domaćeg tržišta neće biti ugroženo, ali ostaje da vidimo šta će se dešavati sa izvozom u narednom periodu, rekao je Maličić.

Dušan Koljibabić, direktor kompanije Koka produkt d.o.o. Ljubinje, rekao je da svi proizvođači manje-više dijele iste probleme u vezi sa izvozom konzumnih jaja iz Bosne i Hercegovine.

  • U cjelini gledano, svaka proizvodnja mora dobiti važnije mjesto u društvu, jer mi koji proizvodimo nismo dovoljno poštovani od ovog društva, rekao je Koljibabić.

Podsjećamo kako su Nezavisne novine ranije pisale, u decembru prethodne godine došlo je do poskupljenja konzumnih jaja u Bosni i Hercegovini. Kako su tada kazali naši sagovornici, do poskupljenja je došlo zbog visokih cijena u Evropi, a koje su uticale na pojedine proizvode koji se koriste u proizvodnji, kao i zbog visokih cijena sirovina. Poskupljenje u decembru iznosilo je oko deset odsto.