Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zašto Ponijeri a ne Bjelašnica i Jahorina? Nadležni sve više ulažu u jedino skijalište u ZDK

Društveno-ekonomski tokovi u svijetu sigurno su promijenili navike većine nas ovako ili onako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sve većih poskupljenja primorani smo trošiti manje a „rampa je spuštena“ za brojna putovanja.

Ipak, život ne smije da stane te se pronalaze alternative, u zimskoj sezoni brojni građani finansijama prilagođavaju svoje godišnje odmore.

Ljepote planina u Bosni i Hercegovini ostavljaju sve bez daha i teško je odlučiti se koja je bolja. Pored onih najpoznatijih mi vam danas preporučujemo kakanjske Ponijere kao jedino skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu.

U sjeni olimpijskih ljepotica Ponijeri kriju nezaboravno iskustvo po daleko nižoj cijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom zimske sezone 2021. godine otvorena je posebna staza za sankanje koja se nalazi u blizini skijaške staze, čije je korištenje besplatno.

Da podsjetimo, radi se o atraktivnoj lokaciji i tokom ljeta. Do Ponijera se može doći iz četiri pravca. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica, a četvrti, koji je ujedno i najkraći put, negdje oko 20 km od Kaknja, uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.

Eko kuća
Apartmani
Caffe bar

Izletište Ponijeri bogato je raznovrsnom florom što omogućava branje gljiva, ljekovitog bilja i šumskog voća. Ovo izletište je i lovište, jer se u okolnim šumama mogu naći zečevi, lisice i jazavci, a dublje u šumi mogu se uloviti srna i medvjed.

Za sport i rekreaciju na raspolaganju su tereni za: odbojku na pijesku, nogomet, košarku, uređene staze za trčanje, vožnju biciklom i planinarenje.

CJENOVNIK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog popularnosti, geografskog položaja, ulaganja te same posjete nezahvalno je Ponijere porediti sa Bjelašnicom i Jahorinom ali upravo zbog promjena o kojima smo pisali u početku teksta moglo bi doći do nagle promjene u pogledu posjete.

Ponijeri su trenutno najpristupačniji i cijena skijanja, hrane i pića, apartmana u prosjeku su manje skoro u pola cijene od cijena na olimpijskim bh. planinama. Prosječan skijaš na Ponijerima će imati sve, niska cijena i „čista staza“ posebno u omiljenom terminu – noćno skijanje.

POLITIKA I ULAGANJE

Sve više posjetitelja iz godine u godinu koji pohoduju Ponijere „natjerao“ je lokalne, kantonalne ali i federalne vlasti iz prethodnog saziva da ulože značajna sredstva u ovo skijalište.

Sredinom 2022. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, odobrila je 1,5 miliona KM za nabavku novog ski lifta.

Stari ski-lift

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević priznao je u tom periodu da kada je u pitanju ski-lift se radilo o „teško ostvarivom“ projetku s obzirom na potrebu ogromnih finanijskih sredstava. Ipak, sa svoje strane uložio je značajne napore i napravio određene preduslove da bi se o ski-liftu uopće govorilo.

Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj

Razmišljalo se strateški, dugoročno, svjetski… Općina Kakanj uz pomoć Zeničko-dobojskog kantona kupila je stari objekat, a zatim adaptirala, Eko kuću koju su predali u nadležnost JU KSC Kakanj.

Pored drugih, Ponijeri su konačno dobili objekat koji je prilagođen svim uzrastima i koji zadovoljava trenutne kapacitete ovog skijališta.

U okviru samog objekta adaptiran je caffe bar u neposrednoj blizini staze te je uređeno osam apartmana za iznajmljivanje. Na trećem spratu adaptirana su dva posebna apartmana za smještaj omaldinaca i planinara.

Naveli smo samo neke od projekata pored brojnih ulaganja u posljednjih nekoliko godina.

Ove godine zbog vremena koje je zahtijevala izrada idejnog projekta, građevinskih dozvola i pripreme za druge radove u funkciji je još uvijek stari lift.

Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj / Kakanj-X.com


– Mi smo imali optimističnu najavu da ćemo do početka sezone završiti sve pripreme, međutim, ova procedura zaista traje. Sve je išlo kako treba, ali ono ima svoje vrijeme. Problem je i što uposlenici njemačke firme koja je pobijedila na tenderu, 20. decembra (op.a. 2022. godine) idu na kolektivni godišnji odmor. Radove, ako nam to vremenske prilike budu dozvoljavale, možemo nastaviti tek u februaru naredne godine pa se nadam da ćemo od naredne sezone, kao što smo i priželjkivali, moći skijati i na novom ski-liftu – kazao je sredinom 2022. godine Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

(Kakanj-x.com)