Zašto je Bakir Izetbegović posjetio Kakanj?

Kakanj je danas posjetio predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

U gradu dobrih ljudi dočekali su ga politički prvaci ovog grada Mirnes Bajtarević, načelnik općine Kakanj, Nermin Mandra, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Sead Imamović, direktor Rudnika mrkog uglja “Kakanj”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U okviru posjete družio se sa građanima Kaknja a zatim je posjetio jamu Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj” i u utrobi zemlje pozdravio rudare.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Zašto je došao?

Nakon što je u javnosti se proširila prva informacija o njegovoj posjeti opravdano su uslijedila nagađanja da se vjerovatno radi o predizbornoj kampanji ozbirom da brojne stranke već danima predstavljaju svoje kandidate za predstojeće izbore koji gostuju u televizijskim emisijama. No, predizborna kampanja još nije počela a politički subjekti koji promoviraju svoje kandidate se “igraju” sa Zakonom.

Izetbegović je na kraju posjete, na poziv Sindikata radnika rudnika Federacije BiH, prisustvovao sastanku gdje mu je dodijeljena zahvalnica za uspješno riješen pregovarački proces rudarskog sindikata i Elektroprivrede.

Sve bi se to moglo okarakterisati kao “prikupljanje glasova od rudara” da zapravo to svojim ranijim postupcima Izetbegović već nije “prikupio”.

Naime, prema saznanjima Kakanj-X.com od dobro upućenog izvora u proces nedavnih pregovora između rudara i Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ključnu ulogu imao je upravo Bakir Izetbegović.

Rudari iz rudnika u Federaciji BiH su 17. i 18. maja ove godine održali štrajkove upozorenja gdje su  od Eelektroprivrede BIH i Vlade FBIH tražili povećanje plate za 20 posto i potpsivanje kolektivnog ugovora. Iz Eelektroprivrede BIH su ponavljali da je moguće povećanje od samo osam posto. Pet dana kasnije u sjedištu Vlade Federacije BiH potpisan je granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Prema potpisanom dokumentu, svim radnicima u rudnicima u FBiH plaća je povećana za 230 KM.

Na osnovu lošeg iskustva od prethodnih Vlada uslijedilo je nepovjerenje odnosno sumnja da se radi o prevari jer povećanje nisu dobili radnici koji su na bolovanju ili drugoj vrsti odsustva. Razumijevajući strah objašnjeno je da radnik u odsustvu nema punu plaću što je isti slučaj i sa trenutnim povećanjem od 230 KM. Povratkom u radni odnos nakon zarađene plaće povećanje od 230 KM će biti uplaćeno.

Veliki uticaj u pregovaračkom procesu između Sindikata rudara u FBiH i Elektroprivrede imao je upravo Bakir Izebetović koji je razumio potrebe rudara i nakon čega je ugovor pet dana kasnije i potpisan.

Da su naša saznanja tačna dokaz je i današnja izjava Sinana Husića, predsjednika Sindikata radnika rudnika FBiH, gdje je kazao da su održali otvoren i konstruktivan sastanak s Izetbegovićem o problematici s kojom su se suočavali te da su na tom sastanku usaglasili rješenje.

  • Pristup Izetbegovića na tom sastanku je bio ozbiljan i odgovoran. Uvjerio nas je to u par narednih dana kada je lično učestvovao u kreiranju prihvatljivog rješenja za rudare, zajedno sa predstavnicima Sindikata, Vlade FBiH i svim akterima tog pregovaračkog procesa – kazao je Husić.

S obzirom da je Izetbegović odigrao veliku ulogu u pregovaračkom procesu i već djelima “prikupio glasove”, za razliku od drugih koji su piskarali po društvenim mrežama, teorija o njegovom dolasku u Kakanj zbog glasova “pada u vodu”.

Rezultate novog ugovora rudari su osjetili već danas kad je uplaćeno prvo povećanje od 230 KM.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

BiH: Lažni policajac nudio ljudima nabavku ogrjeva, uzeo 300 eura i nestao

Policija u Tesliću traga za osobom koje se lažno...

Stomatologinja: 4 stvari koje saznam čim vam pogledam u usta, kao i to jeste li trudni

Stomatolozi mogu odmah primijetiti četiri stvari gledanjem u pacijentova...

Donor sperme koji dosad ima čak 48 djece, žali se da ne može naći djevojku

Donor sperme kojem je dosad uspjelo napraviti čak 48...