― Marketing ―

Zarada i do četiri puta veća – Vozači iz BiH nezaustavljivo “jure” ka zemljama Zapada

- Marketing -

Profesionalni vozači iz BiH u punom gasu i nezaustavljivo jure ka zemljama Zapada, gdje je zarada i do četiri puta veća u odnosu na plate u domaćim kompanijama čiji su kamioni zbog nedostatka kadra parkirani dok posao čeka.

Iako se BiH već duže vrijeme suočava s manjkom profesionalnih vozača prevoznici ističu da je problem sve dublji, a posljedice složenije. Sagovornici Glasa Srpske ističu da u Njemačkoj, Velikoj Britaniji pa čak i dalekoj Americi vlada prava pomama za ovim kadrom, što svakodnevno povećava egzodus radnika.

Predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kaže da je u protekle četiri godine BiH napustilo više od 5.500 profesionalnih vozača, a uvođenje jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola u narednim mjesecima ubrzaće rast tih brojki.

- Marketing -

– Nove vozačke dozvole Srbije dio su jedinstvenog digitalnog sistema i svi naši vozači koji imaju dvojno državljanstvo masovno odlaze u susjednu zemlju i uzimaju te dozvole s kojima u Evropskoj uniji više ne moraju polagati za takozvani kod 95. Ta mogućnost dodatno je povećala odliv vozača jer naši radnici s vozačkom dozvolom Srbije bukvalno počinju raditi dan nakon što odu na zapad – pojašnjava Grbić i dodaje da je i sam prošli mjesec izvadio dozvolu u Srbiji te da je procedura jednostavna.

Grbić kaže da prevoznici u Srpskoj i FBiH nemaju način, ni čarobni štapić uz pomoć kojeg bi zaustavili odlazak vozača.

– Snalazimo se tako što dio potreba popunjavamo penzionerima, ali to nije rješenje jer oni ne mogu i ne žele da idu van granica BiH, a ne žele ni da ih prijavimo. Posla i te kako ima, a kamioni leže jer kompanije nemaju koga angažovati da voze te kamione – rekao je Grbić.

Dodao je da će se BiH, ako se ovako nastavi, u dogledno vrijeme suočiti sa situacijom da neće imati ko da prevozi robu i putnike.

Troškovi

Nikola Grbić kaže da institucije BiH nemaju razumijevanja za rješavanje problema prevoznika, iako ima mnogo načina da im se pomogne.

– Izostaje svaki vid pomoći, nema ukidanja PDV-a, najskuplji smo u regionu kada je riječ o registraciji teretnih motornih vozila. U Sloveniji i Njemačkoj registracija kamiona s prikolicom košta oko 150 eura, a kod nas 3.000 maraka. U Sloveniji na svakih 1.000 litara potrošenog goriva prevoznicima se vraća 70 eura zbog akciza, kod nas ni to. Kada bi imali te olakšice mogli bismo povećati plate i biti konkurenti – priča Grbić.

- Marketing -