Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zakir Ljubović je novi glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj

Danas 04.01.2024. godine u prostorijama Medžlisa IZ Kakanj, izaslanik Muftijstva dr.Samed Omerdić u prisustvu predsjednika Medžlisa IZ Kakanj, Nevzeta Kovačevića, dosadašnjeg glavnog imama Sulejmana ef. Čelikovića, Zakira ef. Ljubovića te ostalih službenika Medžlisa službeno izvjestio da je nakon odlaska u penziju i razrješenja dosadašnjeg glavnog imama, imenovan dekretom Reisu-l-uleme novi glavni imam mr. Zakir ef. Ljubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Samed Omerdić ukazao je na važnost, značaj i izazove same pozicije glavnog imama te poželio uspjeh u radu.

Svečana primopredaja će uz prisustvo svih imama MIZ Kakanj izvršiti u narednim danima.

Zakir Ljubović rođen je 11.08.1975. godine u Kaknju. Nakon osnovne škole svoje obrazovanje nastavlja u Gazi Husrevbegovoj medresi, gdje je stekao čvrstu osnovu iz islamskih nauka. Kasnije je nastavio studij na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu gdje je diplomirao 2003. godine.

Posvećen svom pozivu, služio je kao imam, hatib i
muallim u džematu Pope (Kakanj), gdje je pokazao istaknutu sklonost prema timskom radu, omladinskim aktivnostima i podučavanju djece. Posebnu pažnju je posvetio njegovanju zdravih međuljudskih odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova želja za daljim obrazovanjem vodila ga je do magistarskog studija iz Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici gdje je magistrirao 2020. godine, čime je obogatio svoje znanje u oblasti menadžmenta ljudskih resursa, sa posebnim osvrtom na prakse ljudskih resursa i organizacijsko ponašanje.

Njegovu posvećenost obrazovanju pokazuje i želja za produbljivanjem znanja na doktorskom studiju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Uspješno je pripremio kandidata koji je pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog. Svojim zalaganjem i požrtvovanošću kontinuirano doprinosi radu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Do imenovanja na mjesto glavnog imama, aktivno radi kao sekretar Medžlisa IZ Kakanj, koristeći svoje bogato iskustvo,znanje i stručnost kako bi podržao i unaprijedio rad zajednice i institucija. Kao član tima Savjetovališta za brak i porodicu daje prijedloge i učestvuje u razvoju i realizaciji aktivnosti u okviru Savjetovališta Medžlisa IZ Kakanj.

Kao član projektnog tima učestvovao je u nekoliko naučno-istraživačkih projekata od kojih su zapaženi: “Utjecaj zadovoljstva poslom na posvećenost zaposlenika u neprofitnim organizacijama” i “Utjecaj kompetencija menadžera na poslovanje preduzeća tokom pandemije COVID -19”.
Poznaje engleski i arapski jezik. Oženjen je i otac je dvoje djece.