Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Zaimović poručio strankama trojke: “SDA će se držati vašeg stava o nezaobilaznim strankama pri formiranju vlasti!”

Vraćam se na termin nezaobilazan. Proglašene su nezaobilaznima partije koje su imale svoje predstavnike u rukovodstvu FBiH koje je odlučujuće kod izbora Vlada FBiH. Tu su nezaobilazni HDZ, SDA i SDP. Logično je da onda oni prave vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvaničnik SDA Mirsad Zaimović govorio je danas za sarajevski portal Raport o procesu formiranja vlasti na federalnom nivou i problemima koji slijede.

Slijedeći korak u procesu formiranja vlasti je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH gdje će zastupnici glasati o rukovodstvu Federacije BiH.

Osmorka još nema zvaničan stav da li podržati Refika Lendu. Šta ako ga ne podrže?

Ne glasa se za kandidate pojedinačno. Neglasanjem za Lendu ne glasaju ni za Bradaru ili Stojanovića. Zato je situacija specifična. Ja očekujem da će biti izabrani ubjedljivom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Lendo očito neće podržati novog mandatara koji nije iz SDA. Hoćete li popustiti u tom stavu?

Mi ćemo se držati stava Trojke pred izbore. Oni su držali HDZ kao nezaobilazan faktor jer se već znalo da će imati 13 delegata. Sad to SDA ima u Klubu Bošnjaka. Tako da i njihovim rječnikom – mi smo nezaobilazni. Očekujem da će se napraviti dogovor po kojem se neće moći jedni zaobići, a drugi ne. Očekujem da se tada sjedne i počne razgovara o strukuri vlasti u FBiH.

Nesumnjivo je da je SDA relativni pobjednik i da ima najviše zastupnika. Ali demokratija predviđa i to druge stranke naprave većinu i samom tim valst. Zašto SDA gazi taj princip demokratije?

Ako govorimo o prostim većinama. To jeste tako, ali se postavlja sljedeće pitanje. Zašto SDP, kao multinacionalna stranka, pa i NS, ne uvrste DF i izbace HDZ iz vlasti. I tada imaju većinu i ubjedljiviju većinu u Domu naroda. Ako se već radi o prostim većinama. To mi je logičnije. Pa da onda tu ‘mrsku bivšu vlast’ sklone.

Pa ni DF ne želi to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja nisam čuo da DF neće u vlast tamo gdje nema HDZ-a.

Ali ne žele sa Osmorkom.

Mislim da bi oni bili spremni na tu priču gdje nema HDZ-a, pa evo ni SDA. Ako govorimo o prostim većinama.

Svjesni ste da ukoliko Lendo odbije podržati mandatara, da će SDA biti označena kao neko ko blokira vlast?

Može se to tumačiti i na drugi način. Možda su krivci oni koji nisu ponudili rješenje.

Postoji jedna špekulacija da je neko sugerirao Osmorci da SDA-u ponudi dva ministarstva u Vladi FBiH za Lendin potpis. Je li to tačno?

“Čuo sam samo špekulacije, ne za ponude. To je nešto što je za stranku koja je pobjednik, imamo 26 zastupnika, ponižavajuće. Ponižavajuće za stranku koja je pobjednička i to je neprihvatljivo za SDA.

Hoće li na kraju onda Schmidt raspetljati situaciju?

Mi smo pozivali i na sljedeće. Neka on proglasi izmjene koje će važiti za ubuduće. U kojima će se spustiti ljestvica pa ukoliko jedan predstavnik u rukovodstvu Federacije je protiv da se može preglasati ili da spusti prag u Domu naroda. Ali to se tiče onda i HDZ-a. i za nas je prihvatljivo. Mi bi sad izašli iz vlasti normalno. Tada bi pojeftinile pozicije svih u Domu naroda. Mislim da se visoki predstanik neće usuditi nakon svega da to uradi.

Ne bi li to bilo dobro za budućnost?

Bilo bi dobro za budućnost. Iako u ovom trenutku ne odgovara SDA-u. Ali za budućnost bi bilo dobro rješenje. Ne bi imali ovo što smo imali zadnje četiri.

SDA je nudila SDP-u da prave vlast u kojem bi Nikšić bio premijer FBiH. Kasnije je Izetbegović taj stav promijenio, nije više za to da Nikšić bude premijer.

Vraćam se na termin nezaobilazan. Proglašene su nezaobilaznima partije koje su imale svoje predstavnike u rukovodstvu FBiH koje je odlučujuće kod izbora Vlada FBiH. Tu su nezaobilazni HDZ, SDA i SDP. Logično je da onda oni prave vlast. Ponuda Izetbegovića prema Nikšiću je išla u momemntu kada se razgovaralo o cijelom paketu vlast, odnosno i na Vijeće ministara. Cilj je bio da se i gore ojača patriotski blok. Dakle, ta ponuda Nikšiću je to značilo. Ali to je otvoreno od stranke Trojke plus i kao takav ne postoji više.

(Raport)