Zabrinjavajući podaci iz bh. kantona: Za dva dana 50 poziva žena žrtava nasilja

U vezi s tim, veoma je važno vršiti stalni pritisak na institucije, da djeluju u skladu s njihovim nadležnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NVO preuzimaju ogroman dio posla. Pružamo pravnu i psihološku pomoć, postoje sigurne kuće, zagovaramo, nudimo određena rješenja, edukacije profesionalaca u sistemu zaštite, ali to je sve sporo. Dok god država ne preuzme na sebe odgovornost za sve ono što se događa teško da se može napraviti neki značajniji korak – kaže Sendić.

Posebno veliku pomoć Centar daje kao posrednik, u smislu pružanja pravne pomoći i podrške ženama koje su žrtve ove pošasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da mi, u tom Odjeljenju, radimo kao neka advokatska kancelarija, samo što su sve naše usluge besplatne i što ženu vodimo kroz kompletan proces kompletnog lanca sistema zaštite nasilja koje one doživljavaju – kaže Sendić.

Posebno je važno naglasiti da je ta pomoć besplatna, jer, kako navodi, osim što angažman pravnog zastupnika mnogo košta, senzibilizacija advokata, ali i drugih, relevantnih aktera, u vezi s ovim pitanjima, nije na nivou na kojem bi trebalo.

Pitanje nasilja nad ženama je negdje na margini društva, to se posmatra potpuno drugačije, u odnosu na druga djela. To, kada pitate institucije, kad mi s njima radimo, ne mogu oni to direktno reći, ali prema načinu njihovog kažnjavanja i njihovih presuda, može se vidjeti da to postaje bagatelno krivično djelo – upozorava Sendić za N1.

Posebno je zastrašujuće, što je Centar, u posljednja dva dana, imao preko 50 poziva i zahtjeva za podršku i pomoć. Bilo je, čak, poziva i iz Hrvatske.

Prošle godine imali smo više od hiljadu klijentkinja, sa više od četiri hiljade usluga, jer imamo naše kancelarije u dva kantona, gdje smo, prisutne, konstantno. Od tih hiljadu žena, njih 80% doživjelo je oblik nasilja, ali nisu se sve odlučile da to prijave, nego samo da se sklone od nasilnika, da to ide kroz tužbe za razvod braka i povjeravanje djece- navodi i podsjeća da se nasilje dešava veoma često, ali da postoji strah dalje prijave, što ne čudi, s obzirom na ono što nam nude institucije, zaključuje Sendić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE