Vukovarka u Beogradu optuženom ratnom zločincu: Odveo si mi oca pred očima

Novinari emisije Provjereno Nove TV godinama su pratili potresnu priču o Ivi Radić, koja više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svojem ocu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada su objavili potresni snimak u kojoj Vukovarka Iva pokušava još jednom od čovjeka za kojega tvrdi da je odveo njezina oca doznati gdje su njegove kosti.

Riječ je o Jovanu Radanu, pripadnika srpskih paravojnih jedinica koji je operirao u Veleprometu, i 2020. mu je na Županijskom sudu u Vukovaru počelo suđenje u odsutnosti, po optužnici podignutoj još 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega je Iva Radić dočekala u petak ujutro u Beogradu, gdje se pojavio u tamošnjem Tužilaštvu za ratne zločine.

Na pitanja hoće li napokon reći gdje je završio njezin otac i gdje su njegove kosti, Radić ni ovaj put od Radana nije dobila odgovore.

  • oćeš mi reći gdje mi je otac, odveo si ga pred mojim očima – pitala je Iva Radić Jovana Radana.

“Otkud ja znam?” odgovorio je.

  • Kako ne znaš, odveo si ga… Reci gdje su mi kosti pokojnog oca – zavapila je prema Radanu Iva Radić.

Novi odgovor je bio: “Pa ne znam.”

Snimak možete pogledati ovdje.

Prvi put se s njim pred kamerama suočila prije pet godina

Iva se još prije pet godina pred kamerama Provjerenog suočila s čovjekom koji je osumnjičen za ubistvo civila i silovanja u Vukovaru, čovjekom kojeg je vidjela kako sjeda u automobil i u nepoznato odvodi njezinog tatu Miju Radića.

Radan je tada bio pripadnik srpske paravojne formacije.

  • Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan – ispričala je Jelena Radić, supruga nestalog Mije Radića.

Ivine dječje oči tada u Jovanu Radanu nisu vidjele opasnog vojnika, već prijatelja njezina tate. Nema šanse da bi mu naudili, mislila je. Ipak, pogled nije mogla odvojiti od automobila.

  • Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti – rekla je Iva.

Nakon što je emisija emitirana, Provjerenom se javila žena koja je rekla kako je u Radanu prepoznala svog silovatelja iz Vukovara 1991. godine.

NAJNOVIJE