Vlatko Glavaš: Utakmica s Rusijom će se igrati, to je šamar svima koji vole BiH

Mjesec je dana prošlo od skandalozne i, prije svega, političke odluke Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da naša nogometna reprezentacije igra prijateljsku utakmicu sa selekcijom Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, naša se selekcija plasirala u elitnu skupinu Lige nacija i sada javnost od članova Izvršnog odbora traži da ponište i da se ogradi od ove odluke.

Prolongirana je za sutra zakazana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj se trebalo raspravljati o ovoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši trener Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš smatra da se radi samo o kupovini vremena i da je teško očekivati da će odluka o odigravanju te utakmice biti poništena.

Milorad Dodik je, kaže, Vladimiru Putinu obećao da će utakmica biti odigrana i teško da mu sada predsjednik Nogometnog saveza Vico Zeljković može reći da se ona neće igrati.

  • Ne postoji način da se ova odluka može promijeniti, pogotovo kada znamo kako se glasa u Izvršnom odboru NSBiH. Statut je nedavno promijenjen tako da od 15 članova 11 mora protiv da bi se odluka poništila, ali mora biti po jedan iz svakog naroda. U ovom trenutku ne vidim način na koji bi se ova odluka Komiteta za hitnost poništila”, istakao je Glavaš.

Podsjetio je i na Dodikovu poruku da će igrati “oni koji hoće”, te zaključio da se sprema utakmica bez onih igrača koji su već istaknuli da neće igrati protiv Rusije.

Iako se dugo očekivala sutrašnja sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na kojoj bi trebao biti poznat konačan stav da li će biti odigrana prijateljska utakmica s Rusijom, ta sjednica je ipak prolongirana za 31. oktobar. Razlog za tu odluku nije poznat.

UEFA, smatra Glavaš, neće povući nikakve radikalne poteze prema Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine, jer se utakmica ne igra u terminu FIFA-e i UEFA-e. Vodilo se, ističe, vjerovatno o tome računa kada je ona dogovarana. Ali, kaže, ovo je poraz bh. sporta jer u medijima u svijetu već postoji ogorčenost zbog svega što se dešava.

  • Ovo je šamar svima koji vole Bosnu i Hercegovinu i koji u njoj žive. Nažalost, moram i ovo reći, u Bosni i Hercegovini žive i oni koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i upravo zbog toga se ‘na mišiće’ dogovara ovakva utakmica, pogotovo kada Dodik kaže da je prijatelj s Putinom i da će se ona igrati. To mi daje za pravo da zaključim – volio bih da griješim – ali utakmica u Rusiji će se igrati”, kazao je Glavaš.

U njemačkom gradu Frankfurtu održan je žrijeb kvalifikacionih grupa za Evropsko fudbalsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine. U bubnju su se našle 53 reprezentacije, uključujući i selekciju Bosne i Hercegovine. Žrijebom je odlučeno da BiH igra u grupi J protiv Portugala, Islanda, Luksemburga,…

Osvrnuo se i na žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje će biti održano u Njemačkoj.

  • Portugal je favorit i mi ćemo se boriti za drugo mjesto. Drago mi je da možemo pobijediti ove druge reprezentacije u grupi, ali moramo biti na nivou onako kako i treba da bude jedna reprezentacija. Mi u Bosni i Hercegovini imamo velike apetite, ali vjerujem da imamo realne šanse da odemo u Njemačku”, zaključio je Glavaš, gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE