Visočka pečenica je jedan od tri zaštićena bh. proizvoda: Obrt Babić prvi ispunio zahtjeve oznake

Trenutno u Bosni i Hercegovini postoje tri proizvoda koja su zaštićena oznakom geografskog porijekla, a jedan od njih je i Visočka pečenica, izuzetno kvalitetan suhomesnati proizvod koji se priprema na tradicionalan način.

Porodični biznis Babić iz Visokog je prvi obrt koji ispunjava zahtjeve posebnog načina pripremanja ovog specijaliteta.

  • Mi se bavimo proizvodnjom Visočke pečenice na tradicionalan način, za koju smo nedavno dobili certifikat koji je oznaka geografskog porijekla zaštićena od Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine i certificirana od Organske kontrole, kaže Edin Babić, vlasnik Obrta Babić u videodatoteci koju je objavio projekt USAID Turizam, izvještava Indikator.ba.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Babić kaže da se u Visokom se pečenica, tj suho meso spominje od 1754. godine kada se pojavljuju prvi zapisi o proizvodnji ovg proizvoda. U Visokom je ova djelatnost jako rasprostranjena. U porodici Babić, Edin je peta generacija koja se bavi ovom proizvodnjom.

  • Što se tiče plasmana, ono što najviše preferiramo jeste prodaja “face to face”. Mušterija dođe da vidi i proba. Najbolje je da proba jer ukusi su različiti, da vidi šta mu najviše odgovara. Ja ne praktikujem prodaju na daljinu, na veliko osim za par restorana koji su ekskluzivni, koji hoće da imaju proizode koji su zaštićeni, autentični i tradicionalni, kaže Babić.

USAID Turizam, koji je podržao proces certifkacije Visočke pečenice za Obrt Babić provodi promotivnu kampanju “Jedimo kvalitetno, jedimo lokalno” kojom naglašava značaj autentičnih i domaćih proizvoda koji su zaštićeni GEO oznakom, oznakom porijekla, oznakom garantirano tradicionalnog specijaliteta, organskim ili halal certifikatom.

Proizvođače promovisane kroz ovu kampanju projekt USAID Turizam direktno podržava kroz proces certifikacije ili na neki drugi način kao što je dizajn etikete, organizacija sajma, promoviranje u svojim vodičima, B2B sastanci itd.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zabilježen pad industrijske proizvodnje u BiH za 1.8 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Bosni i Hrcegovini u...

Pacovi optuženi da su pojeli 500 kilograma kanabisa

Sud i policija u jednom mjestu na sjeveru Indije...

Vremenska prognoza do utorka

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno...