Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Veliki četvrtak u Kraljevoj Sutjesci, pogledajte prilog tokom obreda

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučer su Katolici obilježili blagdan Velikog četvrtka, koji vjernike uvodi u Vazmeno trodnevlje, najznačajnije razdoblje u kršćanskoj liturgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki četvrtak, posljednji dan korizme na koji se vjernici prisjećaju Isusove Posljednje večere. Velikim četvrtkom počinje Vazmeno trodnevlje, najznačajniji period u kršćanskom kalendaru kada se obilježava Isusova muka, smrt i uskrsnuće.

Na posljednjoj večeri, odnosno na Veliki četvrtak, Isus je ustanovio red svećeništva i svetu euharistiju. Također, tu večer biskup i svećenici obnavljaju obećanje s ređenja.

Franjevački Samostan Kraljeva Sutjeska

Misno slavlje često zna uključivati i obred pranja nogu po uzoru na Isusa tokom posljednje večere. Kršćani na Veliki četvrtak jedu zelje jer se vjeruje da je Isus na posljednjoj večeri s učenicima također jeo zelje te se zato u narodu Veliki četvrtak zove i zeljavi četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dane Svetog trodnevlja, tj. od četvrtka do subote, redovno se nisu obavljali težački poslovi na polju. Vazmeno trodnevlje uočnica je najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

(Foto, video: Franjevački Samostan Kraljeva Sutjeska)

- Marketing -