― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Uzgaja insekte u improvizovanoj laboratoriji: Larve za 15 sati pojedu i razgrade metar kvadratni stiropora

- Marketing -

U Srbiji gotovo da ne postoji opština koja ne muči muku sa nelegalnim deponijama i sve većim količinama smeća.

Sve je više i onog otpada koji se sporo razgrađuje, poput plastike i šuta i ako malo bolje pogledate, stiropora.

Novosađanin Matija Milković možda je na tragu rješenja ze te probleme. On je u sklopu svog diplomskog rada na Poljoprivrednom fakultetu na katedri za fitomedicinu, uzgajao i insekte koji nevjerovatnom brzinom jedu i razgrađuju stiropor, za čiju je razgradnju inače potrebno i nekoliko stotina godina.

- Marketing -

– Ovo što vidite ovdje kod mene u improvizovanoj labaratoriji su larve velikog brašnara koji nam zaista može pomoći u razgradnji i uništavanju stiropora i to čak na jedan veoma zdrav način, jer se izmet nakon što larve stiropor pojedu, može dalje koristiti. Konkretnije, ovaj insekt u sebi ima posebnu bakteriju koja mu takvu razgradnju omogućava – objašnjava Matija.

Dugoročno gledano, te larve bi zaista mogle da iskoriste za uništenje svog stiropora u Srbiji kaže Matija, jer ga veoma brzo jedu i isto toliko brzo i razgrađuju.

– Larve nakon obrade pojedenog stiropora stvaraju zapravo organsko đubrivo. Konkretnije gledano, kilogram larvi velikog brašnara za svega 15 sati može da pojede i obradi kvadratni metar stiropora. Ovih larvi ima svuda u prirodi i vjerovali ili ne, njihov uzgoj ne iziskuje nikakvu posebnu pripremu, sredstva niti dodatne uslove – kaže Milković.

Inače, do ovog otkrića došli su istraživači sa univerziteta Stenford, ali je Matija u njemu pronašao veću svrhu za koju se nada da će biti prepoznata za rješenja problema sa kojima naša i zemlje u okruženju, zaista muku muče decenijama.

Reprodukcija ovog insekta može brzo da se pospješi i potrebna je samo larva, jer lutka i odrasli insekt nemaju tu moć. Ne mogu se jednostavno pustiti na deponije pa da ih riješe, ali prethodno odvojeni stiropor, ne bi bio problem za spremljene i gladne larve, objasnio nam je Matija.

U svom bubarijumu u Petrovaradinu, ovaj diplomirani inženjer fitomedicine uzgaja i takozvanog supercrva koji ima slične odlike, a naš istraživač radi na tome i da dođe do rješenja za razgradnju osporavanih plastičnih kesa, prenosi Blic.

- Marketing -