― Marketing ―

Uzgaja insekte u improvizovanoj laboratoriji: Larve za 15 sati pojedu i razgrade metar kvadratni stiropora

- Marketing -

U Srbiji gotovo da ne postoji opština koja ne muči muku sa nelegalnim deponijama i sve većim količinama smeća.

Sve je više i onog otpada koji se sporo razgrađuje, poput plastike i šuta i ako malo bolje pogledate, stiropora.

Novosađanin Matija Milković možda je na tragu rješenja ze te probleme. On je u sklopu svog diplomskog rada na Poljoprivrednom fakultetu na katedri za fitomedicinu, uzgajao i insekte koji nevjerovatnom brzinom jedu i razgrađuju stiropor, za čiju je razgradnju inače potrebno i nekoliko stotina godina.

- Marketing -

– Ovo što vidite ovdje kod mene u improvizovanoj labaratoriji su larve velikog brašnara koji nam zaista može pomoći u razgradnji i uništavanju stiropora i to čak na jedan veoma zdrav način, jer se izmet nakon što larve stiropor pojedu, može dalje koristiti. Konkretnije, ovaj insekt u sebi ima posebnu bakteriju koja mu takvu razgradnju omogućava – objašnjava Matija.

Dugoročno gledano, te larve bi zaista mogle da iskoriste za uništenje svog stiropora u Srbiji kaže Matija, jer ga veoma brzo jedu i isto toliko brzo i razgrađuju.

– Larve nakon obrade pojedenog stiropora stvaraju zapravo organsko đubrivo. Konkretnije gledano, kilogram larvi velikog brašnara za svega 15 sati može da pojede i obradi kvadratni metar stiropora. Ovih larvi ima svuda u prirodi i vjerovali ili ne, njihov uzgoj ne iziskuje nikakvu posebnu pripremu, sredstva niti dodatne uslove – kaže Milković.

Inače, do ovog otkrića došli su istraživači sa univerziteta Stenford, ali je Matija u njemu pronašao veću svrhu za koju se nada da će biti prepoznata za rješenja problema sa kojima naša i zemlje u okruženju, zaista muku muče decenijama.

Reprodukcija ovog insekta može brzo da se pospješi i potrebna je samo larva, jer lutka i odrasli insekt nemaju tu moć. Ne mogu se jednostavno pustiti na deponije pa da ih riješe, ali prethodno odvojeni stiropor, ne bi bio problem za spremljene i gladne larve, objasnio nam je Matija.

U svom bubarijumu u Petrovaradinu, ovaj diplomirani inženjer fitomedicine uzgaja i takozvanog supercrva koji ima slične odlike, a naš istraživač radi na tome i da dođe do rješenja za razgradnju osporavanih plastičnih kesa, prenosi Blic.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...