UIO: Kako građani mogu pomoći u suzbijanju crnog tržišta duhana?

Šverceri i dalje nalaze različite kanale do kupaca duhana i duhanskih proizvoda, što prouzrokuje ogromnu štetu BiH i svim njenim građanima, koji mogu da to spriječe tako što će ovakve aktivnosti prijaviti u okviru akcije “Stop švercu”, koju ponovo organizuje Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon objave rezultata IPSOS istraživanja pokrenuto je još jedno izdanje ove kampanje, a iz UIO BiH kažu da je uključivanje građana dalo rezultate u proteklim godinama.

Treba naglasiti da IPSOS-ovo istraživanje pokazuje da je na tržištu BiH zabilježena velika indikacija rasta potrošnje ilegalnih cigareta, gdje je njihov volumen u godini dana porastao više od četiri puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, ilegalne cigarete, koje su zabilježene na našem tržištu, imaju markice iz Kosova ili ih nemaju nikako.

Dakle, može se zaključiti da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti nadležnih agencija (prvenstveno Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, UIO i Granične policije BiH) u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta.

Pijaca je, proističe iz dobijenih podataka, i dalje glavni kanal za kupovinu ilegalnih cigareta, što ne znači da se prodaja više ne odvija putem interneta, odnosno društvenih mreža i platformi za trgovinu robom i uslugama, samo se nakon pandemije kovida-19 fokus prodaje vratio na pijace.

Treba naglasiti i da se prosječna cijena nelegalnih cigareta približava cijeni legalnih i iznosi 4,3 KM.

Osim toga, kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97 posto se odlučuje za ilegalni. Ilegalni rezani duhan konzumenti u najvećoj mjeri nabavljaju preko neregularnih kanala, a najveći dio kupovine otpada na pijacu (oko 50 posto pušača rezanog duhana), ali i od uličnih prodavača i poznanika, odnosno prijatelja.

Procjenjuje se da je u 2023. godini ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022. godini, ali to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. godinu i skoro 23 posto više u odnosu na upotrebu u 2020. godini. Dakle, kada se podvuče crta, našim tržištem i dalje dominiraju šverceri rezanog duhana.

Veliku pomoć nadležnim institucijama u borbi protiv ilegalnog tržišta duhana i duhanskih proizvoda pružaju i građani. Naime, UIO je krajem marta započeo četvrto izdanje kampanje “Stop švercu”, koja će trajati do kraja juna.

Uključivanje građana očigledno je dalo rezultate u proteklim godinama, što ukazuje ne samo na porast svijesti, već i na promjenu stavova i ponašanja.

Tome svjedoči i izjava načelnika Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratka Kovačevića, koji je povodom početka kampanje naveo da su prethodnih godina imali veliki odaziv građana, što je dovelo do oduzimanja značajne količine cigareta u vrijednosti od nekoliko desetina miliona KM.

Nadalje, Kovačević je pozvao građane da prijave nezakonitu prodaju prvenstveno duhana i duhanskih prerađevina koje nisu obilježene akciznom markicom UIO BiH. Istakao je da UIO suzbija crno tržište što se vidi po činjenici da je u četiri godine izdato 58 posto više akciznih markica.

Na kraju Kovačević je rekao da ove godine očekuju da prihod od akciza na duhan prvi put bude veći od milijarde KM, što je značajno povećanje u odnosu na 709 miliona KM iz 2020.

U okviru kampanje “Stop švercu”, kao i prethodnih godina, građani mogu prijaviti nelegalnu prodaju takve robe na mail adresu stop.svercu@uino.gov.ba, na Viber broj 065/355-155 ili anonimno na broj 080020607.

“Kada govorimo o prethodnim kampanjama koje su realizovane od 2020. do 2023. godine, s posebnim akcentom na duhan i duhanske prerađevine, zabilježen je povećan broj prijava koje je Grupa za operativne poslove zaprimila putem otvorene linije 080020607, e-maila stop.svercu@uino.gov.ba i putem redovne pošte. Na osnovu prijava ostvareni su značajni rezultati koji su se ogledali u privremenom oduzimanju robe, naknadno utvrđenim poreskim obavezama i drugo”, rekli su nam iz UIO BiH.

Takođe, kako dodaju, zabilježeni su značajni rezultati po pitanju privremenog oduzimanja duhana i duhanskih prerađevina koji nisu obilježeni akciznom markicom Uprave za indirektno oporezivanje. Prema podacima o broju izdatih akciznih markica, UIO je u toku 2023. godine izdao čak za 58 posto više akciznih markica u odnosu na 2020. godinu.

“Od 2022. uz posredstvo Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Odsjeku za obavještajni rad, Grupi za operativne poslove, dodijeljen je mobilni telefon gdje građani BiH putem viber broja 065/355-155 mogu da dostavljaju anonimne prijave sa slikama, ili lokaciju gdje se nezakonito prodaju duhanske prerađevine. Uvođenjem ovog broja imali smo bolju, efikasniju i otvoreniju saradnju sa građanima, što je ujedno i doprinijelo povećanju broja zaprimljenih poziva”, ističu iz UIO BiH.

U periodu kad se nije sprovodila kampanja “Stop švercu” (2019) Grupa za operativne poslove imala je 269 prijava, dok se nakon sprovedene kampanje (2020) broj prijava povećao na 620, odnosno ostvareno je povećanje od 130 posto.

“Od nove kampanje ‘Stop švercu’, koja je započela krajem marta 2024. godine, očekujemo povećanje broja zaprimljenih informacija, a samim tim i ostvarenje boljih rezultata na osnovu dobijenih informacija koje se dostavljaju nadležnim organizacionim jedinicama na postupanje. Prethodne četiri kampanje prosječno su trajale 45 dana, a plan nam je da ovogodišnju kampanju, koja je počela krajem marta, završimo krajem juna kada bismo i predstavili rezultate ovogodišnje kampanje”, navode iz UIO BiH.

Vrlo im je važno, kako naglašavaju, da prilikom poziva na njihovu otvorenu liniju građani ostave što više konkretnih informacija o tome na kojoj se adresi nelegalno prodaju cigarete ili duhan, kao i informaciju ko se bavi tom nelegalnom prodajom.

“Ukoliko budu imali više konkretnih informacija, službenici UIO će brže i lakše sprovesti aktivnosti na terenu i izvršiti oduzimanje nelegalno prodavane akcizne robe. Posebno naglašavam da se građani ne trebaju plašiti da ostave što više konkretnih informacija, jer je njihova anonimnost zagarantovana! Otvorena linija UIO, čiji je broj 080020607, postavljena je tako da nemamo uvid s kojeg broja građani zovu, a nisu dužni ni ostavljati svoje lične podatke, što im daje sigurnost u potpunu anonimnost”, ističu iz UIO BiH.

U UIO BiH vjeruju da će i ovogodišnjom kampanjom motivisati sve građane da se pridruže zajedničkoj borbi u suzbijanju crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina, jer osim što je ilegalan, ovaj oblik trgovine ima negativne posljedice po zdravlje, a utiče i na gubitak prihoda države.

Istraživanje IPSOS-a je, inače, sprovedeno od 18. novembra do 22. decembra 2023. godine, na nacionalno reprezentativnom uzorku stanovnika BiH starijih od 19 godina (višestepeni stratifikovani uzorak prema entitetu, regionu, tipu naselja i ukupnom broju članova domaćinstva).

Okvir uzorka je zasnovan na podacima Agencije za statistiku BiH, popis 2013. godine. Podaci su analizirani na osnovu odgovora ispitanika i fotografija duhanskih proizvoda koje ispitanici trenutno koriste. Primijenjena metoda bila je kombinacija F2F (licem u lice) i CAPI (lično intervjuisanje uz pomoć računara).

NAJNOVIJE