UDITO Kakanj u subotu ispred pošte: Organizirano javno potpisivanje donorskih kartica

Popularno

Povezano

Udruženje dijaliziranih i transplatiranih osoba(UDITO) Kakanj, u saradnji sa UG ILHBB ZDK ,  UDiTB FBiH, DM BiH, uz pdršku Općine Kakanj,  organizira javno potpisivanje donorskih kartica u subotu 2.10.2021.g. ispred  Pošte u Kaknju od 10 do 12 sati

  • Evropski dan darivanja organa i zahvale donorima obilježava se svake druge subote u oktobru i tokom cijelog oktobra.Tu ideju pokrenulo je Vijeće Evrope 1998.godine sa ciljem da se poveća broj doniranih organa radi spašavanja života. Ove godine te aktivnosti se vode pod sloganom „ Samo recite DA“ i saopšti porodici da ste DONOR.

  • Dođite, potpišite donorsku karticu, pokažite svoju humanost i budite dio pozitivne priče -jer 20 puta prije će Vama trebati nečiji organ, nego što ćete Vi biti  u prilici da budete donor organa.Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor sa vašom porodicom koja daje pristanak o najhumanijem ljudskom djelu- darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima.
  • Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju. Organe mogu donirati i živi donori.
- Marketing -

Samo zdravi organi se mogu transplatirati i to dozvoljavaju sve religijske zajednice.

U jednoj transplataciji organa angažovano je  stotine stručnjaka i nama moogućnosti  za prevare.  Sve se radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

  • Zastoj u transplatacijama je nastao zbog neorganizovanosti zdravstvenih vlasti u FBiH i zbog korone. Poslije 21.1.2020. u ovoj godini urđene su 2 transplatacije sa živih donora u Tuzli 27.7. i  9.  i 3 sa moždano mrtve osobe 15.9. u Sarjevu i Tuzli.
  • Uz potpisivanje donorskih kartica svim zainteresovanim dijelit će se propagandni materijal o prevenciji bubrežne bolesti, o teškom životu dijaliziranih bolesnika i drugih bolesnika kojima je jedini spas i šansa za i kvalitetniji život TRANSPLATACIJA KOJE NEMA BEZ DONACIJE ORGANA.

Hvala Vam što  potpisom kartice podržavate donorstvo

- Marketing -

Najnovije